Elazığ’ın merkeze bağlı köylerinden biri olan Kurtdere köyü, orciğiyle üzümüyle geçmişten günümüze kadar gelen önemli köylerden biri.

Yaz aylarında nüfusunun oldukça arttığı Kurtdere köyünde; vatandaşlar damakları tatlandıran orciği büyük bir özenle hazırlıyorlar. Ancak Kurtdere Köyü’nün başta su sorunu olmak üzere çeşitli sorunları var.

Elazığ İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Şerbet; STK Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Kenan Peker, Harput Der Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı, Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül, Araştırmacı – Yazar Sedat Çağlayan, köy ve mahalle muhtarları Kurtdere Köyü’nü ziyaret etti.

EKİNCİ: SU VE YOL SIKINTIMIZ VAR

İçme suyu sorunu olduğunu belirten Kurtdere Köyü Muhtarı Dursun Ekinci, “İçme suyu sıkıntımız var. Sulama sıkıntısı var. Yollarımızda bazı bozuk olan yerler var. Köy odası olarak veya köy kanalı olarak yer yapmışız. Bir yerden para alarak yapmadık. Ben kendi cebimden yaptık. Devletten ne bekliyoruz? Bir düzenleme, kilitli parke ola iyi olur. Gelirken 4 kilometrelik yol var. Oranın diğer yola bağlanması, 3 kilometre de diğer tarafta yol var orası asfalt olursa, yapılırsa güzel olur. Bizim köyümüz 7 mahalle. Yukarıda 3 mahallemin hiç içme suyu yok. Çeşmesi falan da yok. Bizim de suyumuz varsa da bu sene iyidir de bundan önceki senelerde veya bundan sonra yağmur yağıp da böyle su olacağı belli değil. Onun orasını Allah bilir. Suda sıkıntımız var. Buranın orciği, üzümü, kirazı meşhur. Şu anda onların da pazarı yok. Vatandaş yapıyor, pazarlayacak bir yer bulamıyor” ifadelerini kullandı.

GÜL: KURTDERE KÖYÜ’MÜZDE DE BİRÇOK EKSİK VAR

Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül, “Muhtar evi, sosyal alanlar… burada maalesef eksik. Maalesef geldiğimiz yoldan köyleri birbirine bağlantı yolu gerçekten çok kötü durumda. Bugün devletimiz köye dönüşleri teşvik ederken köylere biraz daha yatırım yapması gerekiyor. İnsanların köylerinde kalıcı olması gerekiyor. Yaz-kış burada oturması gerekiyor. Çünkü bizim artık kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız gerekiyor. Son dönemlerde de gördüğümüz gibi dünya bizi bir an önce bitirmeye çalışıyor. Biz kendi kendimize yeten bir ülke gerekiyor. O nedenle köylülerimize ve köylerimize değer vermemiz, oralarda gerekli hizmeti yapmamız gerekiyor. Kurtdere Köyü’müzde de birçok eksik var. İçme suyu eksiği var” şeklinde konuştu.

BAĞCI: ÖZELLİKLE YOL VE SU BU BÖLGEDE HASSASİYET İSTİYOR

Harput Der Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı, “sosyal STK temsilcisi olarak biz köylere dönüşü hızlandırmanın çabası içerisindeyiz. Devlet politikası olarak bunu yapmamız gerektiğini her zaman ifade ediyoruz biz. Köyler olduğu, köylerde yaşantı başladığı süre içerisinde ancak eski üretim anlayışımızı, eski sosyal geleneklerimizi koruyabileceğimize inanıyoruz biz. Dolayısıyla köylere yapılan yatırımların boş olmadığını, fazlasıyla yerinde olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda da bizim ziyaretlerimiz önem arz ediyor. Biz Harput Der olarak, yönetim kurulu olarak, üyelerimiz olarak bu bölgeyi arkadaşlarımızla beraber ziyaret ediyoruz. Sağ olsun muhtarımızın bazı ihtiyaçları vardı. Onları dile getirmeye çalıştık. Arkadaşlarımız ile beraber istişare ediyoruz. Özellikle yol ve su bu bölgede hassasiyet istiyor” dedi.

PEKER: ŞU ANDA BU BÖLGENİN EN BÜYÜK İHTİYACI SU

STK Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Kenan Peker, “Köylere baktığımızda ciddi anlamda burada da güzel bir potansiyel var. Hem bağ olabilecek, hem bahçe olabilecek hem de ciddi anlamda burada hayvancılıkta yapılabilir ama en büyük kısıtı burada su faktörü oluşturuyor. Su çok yakında, çok rahatlıklar alınabilecek mesafede olmasına rağmen kamu kurum ve kuruluşlarındaki görev dağılımından dolayı bence buranın su sorunu çözülemiyor. Arkada bulunan dere var. Normalde kışın akar. Çok basit şekilde yapılacak 150 bin liralık bent ile bin 500 tane ağacı sulayabiliyorsunuz. 8 ay akıyor. Yine üstten taşsın gitsin. 150 bin liralık bir yatırım yaptığınızda bin 500 ağacı 4 ay süresince sulayabiliyorsunuz. Ama görev dağılımına geldiğiniz de diyorsunuz ki ‘DSİ yapsın,’ DSİ diyor ‘biz böyle şeylerle uğraşmıyoruz.’ Özel İdare’ye gittiğinizde Özel İdare’nin yatırımları arklı. Bunlar arada kalıyor. Ne baraj oluyor, ne de gölet oluyor. Ama şu anda bu bölgenin en büyük ihtiyacı da bu” diye konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL