Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz gün Sıcaklıların 1 ila 3 derece düşeceğini açıklamış ve çiftçilere don uyarısı yapmıştı.

Denilen oldu, meyve ağaçlarını don vurdu.

Dondan zarar gören Elazığ’ın Baskil ilçesindeki meyve ağaçları için Baskilliler Derneği ve Baskil Ziraat Odası Başkanı harekete geçti, durumu masaya yatırdı.

Baskilliler Dernek Başkanı Naim Arslanmirza, ilçe de her yıl yaşanan iklim değişikliğinden dolayı don yaşandığını söyledi.

“KAYISI ÜRETİCİLERİNİN SESİ OLMAK İSTEDİK”

Başkan Arslanmirza yaptığı konuşmada, “Her yıl iklim değişikliğinden dolayı don olayı olmakta, üreticileri ürünlerinde bir düşüş görülmektedir. Bu noktada yapılan çalışmalar özelikle ilçe tarım müdürlüğünün, il tarım müdürlüğünün de şu an sahada yapmış olduğu çalışmaları da yakından tespit ederek onlarla birlikte bazı değerlendirmeleri ve raporlandırmaları Ziraat Odası Başkan ve yönetimimiz değerlendirmede bulunacaklardır. Bizler ilçe olarak Baskil’de yaşayan kayısı üreticilerinin sorunlarını dile getirmek ve bu noktada kamuoyunda bunların sesi olmak istedik. Sadece kayısıda değil meyve ağalarında da aynı zarar, aynı don olayı yaşanmaktadır. Özellikle bölgesel yönleri Ziraat Odası başkanımız hangi bölgelerde ne tür zararlar oluşmuş belirleyecek. Meclis başkanımızla birlikte birebir sahaya gidip kayısı ağaçlarını göreceğiz. Bizim asıl sorunumuz Baskil’de meyve ağaçlarının görmüş olduğu zararların yani kayısı, ceviz, kiraz tüm meyve ağaçlarında görülen zararları, maalesef Malatya’nın kayısı üreticilerinin almış olduğu destekler ve bu noktada etkilenen çiftçilerle birlikte bizi göz önünde bulunduruyorlar. Malatya bölgesinde herhangi bir don olmamışsa Baskil bölgesinde yaşanan don olayından Baskil, Elazığ insanı teşvik alamıyor” dedi.

3 Nisan Salı günü yaşanan don olayı ile kayısı bahçelerimizin büyük bir kısmı hasar görmüştür diyen Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, yetkililerden destek istedi.

“BU ALANDA ALAN BAZLI DESTEĞİN VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Başkan Zilayaz yaptığı açıklamada, “3 Nisan Salı gecesi ilçemizde yaşanan don olayından dolayı kayısı bahçelerimizin büyük bir bölümü büyük bir alanda hasar görmüştür. Tarım İlçe Müdürlüğümüzle birlikte yaptığımız hasar tespitlerinde 21 köyümüzde çok büyük oranda hasar var. Ziraat Odaları birliğimiz genel merkezimiz de bu konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapmaktadır. Özellikle bahçeleri dolaşmamızı ve çalışma yapmamızı istediler. Kayısı Baskil’imizin en önemli gelir kaynağı. Çiftçilerimizin bütün geçimi kayısıcılıkla oluyor. Büyük bir zarar var. Biz bu alanda alan bazlı desteğin verilmesini istiyoruz. 21 tane köyümüzde özellikle merkeze yakın köylerin hasar oranı yüzde 100 denebilecek şekildedir. Diğer bölgelerde de yüzde 70, 60 oranında bir hasar vardır. Yetkililerden destek bekliyoruz. Özellikle alan bazlı desteğin kayısıda da olmasını diliyorum” dedi.

Baskil Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Öner, aynı sıkıntının komşu şehir Malatya’da da yaşandığını söyledi.

“ÇİFTÇİMİZ ŞU ANDA MAĞDUR”

Başkan Öner ise yaptığı konuşmada, “2 ve 4 Nisan tarihleri arasında özellikle 3 Nisan gecesi aşırı bir soğuk olması sebebiyle yoğunluklu olarak Baskil merkez ve civarındaki 21 köyümüzde yaklaşık yüzde 60’la yüzde 100 oranında hasarlar oldu. Sadece kayısı değil ceviz de etkilendi. Tarım ilçe müdürlüğümüzle birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Kesin raporu, nihai raporu onlar düzenleyecekler. Aldığımız duyumlarda Darende, Akçadağ, Malatya bölgesinde de kayısılarda don hasarı olduğunu duyduk. Çiftçimiz şu anda mağdur. Eğer Malatya bölgesinde yoğunluklu bir yanma olmasa Baskil bölgesinin çiftçilerinin mağduriyetini gidermek için siyasilerden ilgililerden bu konuyla ilgilenmelerini ve bu senede hasar tazminatı anlamında bir şeylerin ödenmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

“HASAR ÇOK BÜYÜK”

Çiftçiler de, uğraşlarının boşa gittiğinden yakınarak, “Bu sene bütün ağaçlarımızı boş yere gidiyor. Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece bir soğuk oldu. Bahçenin tamamı yandı. Bu yanma ile kalsa yine iyi bu bahçenin bakımı devam edecek. Çapası yapılacak. Sulaması yapılacak. İlaçlaması yapılacak. Tekrar baharda Nisan’a kadar 3 tane ilaç atılacak. Yani masraflar aynıdır. Bizim zararımız hat safhada. Zararımız büyük. Saman yaktık. Lastik yaktık. O da fayda etmedi. Hepsi gitti. Hasar çok büyük” dedi.