Elazığ İl Özel İdaresi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Fırat Üniversitesi Akademik destekli İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi, Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde iki ödül ile dönmüştü.

İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi Roket Takımı ilk ödülünü ROKETSAN’dan, ikincilik ödülünü ise TÜBİTAK tarafından düzenlenen Roket yarışmasından almıştı.

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş ve Sekreter Yardımcısı Murat Okubay ile birlikte İpekyolu Gençlik Merkezi’ni ziyaret ederek, Elazığ’a başarı ile dönen ekibi tebrik etti.

BULUT: İPEKYOLU’NDA ÇOK BÜYÜK ŞEYLER BAŞARACAĞIMIZI SÖYLEMİŞTİK

AK Parti MKYK Üyesi Metin Bulut, İpekyolu roket takımının TEKNOFEST’te gösterdiği başarıdan ötürü göğüs kabarttığını ifade ederek, “Son TEKNOFEST’te Elazığ İpekyolu ekibimiz hem bizim hem de Elazığ’ın göğsünü kabarttı. Ben takımımıza gerçekten çok teşekkür ediyorum. İpekyolu’nun ilk temelini attığımızda hayallerimizin olduğunu söylemiştik. İpekyolu’nda çok büyük şeyler başaracağımızı söylemiştik. Doğrusunu söylemek gerekirse çok kısa zaman içerisinde takımımız, İpekyolu ekibimiz hayallerimizin bir tık daha ötesine çıktı. 6 aylık kısa bir süre içerisinde Türkiye şampiyonu oldu ki yüzlerce takım arasından Türkiye ikincisi oldu. Yırt dışından gelen takımlarda vardı. O yüzden önce bir hakkı teslim etme adına ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Safa kardeşimize çok teşekkür ediyorum. Hakan Karabulut bu işin koordinasyonunun başında kendilerine çok teşekkür ediyorum. Asıl teşekkürü yine bu güzel tesisin oluşmasında çok büyük emek harcayan İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Sayın Ali Şiş’e, Genel Sekreter Yardımcımız Murat Okubay’a çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

BULUT: BU ÜLKENİN GENÇLİĞİNE DE HİZMET EDECEK

İpekyolu Gençlik Merkezi ile gençlerin yolunu açmayı hedeflediklerini belirten Milletvekili Bulut, “İpekyolu’nda şunu hedefledik; gençlerimizin önünü açacak, dolayısıyla ülkenin önünü açabilecek şeyler yapmak. Gençlerimizin bir eli teknolojide iken ki burada robot yaptık. Bu robotla biz Türkiye şampiyonu olduk. Diğer eli tarımda olsun istedik. Ceviz yetişsin istedik, milli teknoloji İpekyolu’nda yapıldı. Cevizlerde yetiştirdik, kantaron yağı da İpekyolu bünyesinde gerçekleşti. İpekyolu’na gelen gençlerimizin bir eli teknolojide bir eli toprakta olsun. Hem tarımı bilsin hem doğayı bilsin. Çünkü içinde bulunduğumuz bir yandan teknolojik gelişmeler sağlanırken bir yandan da içinde bulunduğumuz doğayı kirletiyoruz. Bir yandan da doğayı korumanın ne kadar önemli olduğu, ne kadar ehemmiyetli olduğunu bilsinler istedik. O yüzden böyle çok yönlü bir tesis oldu. Pandemiden dolayı çok geniş bir şekilde halkımızın ve gençlerimizin hizmetine kalabalıklar şeklinde açamadık ama öyle tahmin ediyorum ki bu yazla birlikte inşallah normalleşme tam gerçekleştiğinde bütün Elazığ’ın da aynı anda istifade edebileceği Türkiye’deki nadir tesislerden değil; tek tesis. Bunu bu kadar da iddialı söylüyorum. Tek tesis olan İpekyolu inşallah Elazığlı hemşehrilerimize hizmet ederken yine çok ulvi bir amaca da bu ülkenin gençliğine de hizmet edecek” diye konuştu.

KAYA: İPEKYOLU OLARAK BÖYLE BİR BAŞARIYI ELAZIĞ’A TAŞIMIŞ OLDUK

İpekyolu Roket Takım Lideri Safa Kaya, “Takım lideri olduğumuz orta irtifa kategorisinde yarıştığımız İpekyolu Roket Takımı’yla beraber geçen hafta çıktığımız TEKNOFEST’te Türkiye ikincisi olduk. Bu gururu hem Elazığ’a yaşatmış olduk. Bunun yanı sıra da 24 Ocak’ta açılmasına rağmen İpekyolu olarak da böyle bir başarıyı Elazığ’a taşımış olduk. Bizim amacımız Elazığ’ın bu tarz teknolojilere yakın olması ve bu tarz teknolojilerin Elazığ’da gelişmiş olması aslında en büyük hedeflerimiz arasındaydı. TEKNOFEST 2021 Şubat ayında başladı ve biz bu yılın Şubat ayında ilk başvuruyu yaptık. İlk süreçte bir rapor gönderdik sonrasında ikinci raporu gönderdik ve aşama aşama 6 aylık ve 8 aylık süreçte biz aslında yarışmaya hazırlanmış olduk. Yarışmaya gittiğimiz anda roketimiz 3 kez ‘missfire’ oldu ve bir kez de hava kuvvetleri tatbikatından dolayı fırlatamadık. ‘Missfire’ olmasının sebebi bizim roketimizden kaynaklı değildi. ‘Missfire’ olmasının en büyük sebeplerinden birisi bize verilen roket motorunun teknik bir sıkıntısından kaynaklıydı. Ama bu sorun son gün gayet iyi bir şekilde çözüldü. Bu da Türkiye ikinciliği ile taçlanmış oldu” diye ifade etti.

Milletvekili Bulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş ve Sekreter Yardımcısı Murat Okubay ile birlikte İpekyolu Gençlik Merkezi’ni gezerek birimler hakkında İpek Yolu Gençlik Merkezi Koordinatörü Hakan Karabulut’tan bilgi aldı.