Deprem Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy Kanal Fırat Televizyonu’na özel açıklamalarda bulundu.

Canan Gedik Ay’ın sunduğu “Ana Haber” programına canlı telefon bağlantısı ile katılan Prof. Dr. Aksoy Elazığ’da meydana gelen depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

AKSOY: DEPREMİN NE ZAMAN OLACAĞINI DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BİLEBİLMEK MÜMKÜN DEĞİL

Meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ercan Aksoy, “Sosyal medyadaki paylaşımlarla ilgili seyircilerimizin öncelikle şunu istirham edeceğim. Pek de itibar etmesinler. Neye göre konuşuyor bu insanlar. Bilgileri nedir, verileri nedir. Bir veriye dayalı olması lazım söylediğiniz bir şeyin Kaldı ki; depremin ne zaman olacağını dünyanın hiçbir yerinde bilebilmek mümkün değil. İnsanlar bu tür haberlere, paylaşımlara, dolaşan haberlere itibar edip psikolojilerini bozmasınlar. Zaten sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Yaklaşık 1 yıl önce 24 Ocak 2020’de büyük bir deprem yaşadık. Arkasından da belirli aralıklarla deprem kendini hiç unutturmadı. En son 27 Arlık 2020’de 5.6 ile sarsıldık” ifadelerini kullandı.

AKSOY: BAZI DEPREMLERİN ARTÇILARI DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Aksoy, “Evet 16.30’da 3,3 Gözebaşı yani geçen haftaki depremin 27 Aralık’ta Uluvova fayı dediğimiz fayda meydana gelen depremin artçısı. Zaten bu depremlerin yoğunluğuna baktığımız zaman; Diyarbakır yolunu düşünürsek giderken sağdaki ve soldaki bölümde kalan geçen haftaki depremde kırılan artçılar devam ediyor. Yine 17.08’de 2.5 nüyüklüğünde var Dedeyolu’nda Geçen hafta 27 Aralık’ta yaşadığımız depremin artçıları. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı hat üzerinde ve onun devamı. Bu fay Kuzey Doğu’ya doğru Gülüşkür’e doğru devam ediyor. Geçen hafta içerisinde Korucu Köyü, Değirmenönüğ köylerinde depremler yaşadık. Güneybatı tarafına da Gözeli’ye doğru da bazı depremlerin artçıları devam ediyor” şeklinde konuştu.

AKSOY: GEÇEN HAFTANIN ARTÇISI DA YAŞANABİLİR ONU ŞİDDETLİ HİSSEDECEĞİZ, OLURSA TABİ

Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, “Şunu da akıldan çıkarmamamız lazım. 5.6 büyüklüğündeki depremi yaşadık. Bunun 4.5 civarında artçıları olması beklenir. Onu yaşamadık. Onu yaşarsak onda da panik yapılmamalı. Olabilir illa olacak demiyorum ama olma ihtimali vardır birkaç ay içerisinde. Üretebilir 4.5  civarında. Panik olmamak lazım. Peki 17.15’de 4.3 büyüklüğündeki deprem nerede? Bu 24 Ocak’ta yaşadığımız depremde Çevrimtaş Köyü’ne yakın Kalaba Köyü’nde 4.3 büyüklüğünde meydana geldi. Yani ana kırık üzerinde. Deprem artçı deprem. Bunu 3.3 büyüklüğünü de hissetmedik uzak olduğu için. Bu da 24 Ocak 2020’deki depreminin artçıları. Zaten Çelikhan’a, Pütürge’ye doğru belli aralıklarla  oluyor. Bunlara bakarak çok büyük bir deprem geliyor, Elazığ ve Malatya için risk var demek bunlara bakarak doğru değil. Elazığ için deprem riski devam ediyor. Doğu Anadolu fayının üzerinde yaşadığımız yakınında yaşadığımız fayın deprem düzeni değişti son 15 yıldan beri. Bunlara endişe etmemek lazım. Geçen haftanın artçısı da yaşanabilir. Onu şiddetli hissedeceğiz olursa tabi. Olmasını ummayız ama. Onun için panik yapmamak lazım. Sosyal medyadaki haberlere kesinlikle itibar etmesinler. Psikolojilerini bozmasınlar bu tür haberlerle” dedi.

AKSOY: ULUOVA FAY HATTINDA DA HAREKETLİLİK BAŞLADI

Ercan Aksoy, “16.30’da 3.3; bakın bu geçen hafta, 27 Aralık’ta ki depremin artçısı. Çok yakınımızda olduğu için 3.3’ü hissettik. Öbürü ana kırık üzerinde yani yaklaşık 1 yıl önce  24 Ocak’ta meydana gelen depremin olduğu yerde. Uzakta ama büyüklüğü fazla olduğu için onu da hissettik. Geçen 24 Ocak’ta deprem meydana geldi, arkasından Uluova fay hattında da hareketlilik başladı. Arkasında Bermaz Ovası’nda da oluyor çok küçük depremler. Bunlar normal. Yeni bir düzen kurması için zaman geçecek Onun için diytoruz; bunları yaşamaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

AKSOY: BUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Prof. Dr. Ercan Aksoy, “Önemli olan sadece büyüklük değil ve nerede meydana gelebileceği ne zaman meydana geleceği sorusu. Buna da cevap veremiyoruz maalesef. Geçen sene Sivrice ile Doğanyol arasındaki 35 kilometrelik yer kırıldı. 6.8’lik depremde. Onun için bu bölgede olması çok çok zayıf bir ihtimal. Mümkün değil diyemiyorsunuz çünkü doğada derinlere ne olacağı belli değil. Çok zayıf bir ihtimal. Ama bunun devamında Bingöl tarafında olabilir. Orada enerji birikmesi olduğunu biliyoruz. Ama ne olacağı ile alakalı bir şey diyemiyoruz. Bunu söylemek mümkün değil” diye konuştu.

AKSOY: BUNLARDAN KAÇIŞ YOK

Prof. Dr. Aksoy, “Elazığ derken Çelikhan tarafında olan da bizi etkileyecektir, sarsılacağız. 6’nın üzerinde olursa hissedeceğiz. Aynı bölüm için hissedeceğiz ama 24 Ocak’ta kırılan bölüm için tekrar aynı deprem üretmesi çok zor bir ihtimal. Ama Palu tarafında, Bingöl tarafında bunu yaşadık.  1992’deki Erzincan depremini yaşadık Elazığ’da sallandık. 2010’da yaşadık yine hissettik. Bunlar normal bunları hissedeceğiz. Bunlardan kaçış yok. Oralarda olan depremleri biz de hissedeceğiz” şeklinde ifade etti.

AKSOY: SİS İLE DEPREMİN HİÇBİR ALAKASI YOK

Deprem saatinde Elazığ’da o esnada sis olmasından dolayı vatandaşların deprem ile bağdaştırmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Deprem Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, “Sisi depremle bağdaştıramayız. Sis atmosferik bir olay. Hava sakin, ayaz, açık havalarda tamamen havanın toprakla temasına bağlı olarak içerisindeki suyun yoğunlaşmasından kaynaklanan depremle hiçbir bağlantısı olmayan bir olay. Elazığ’da ilk defa sis olayı yaşanmıyor. Uçakların inmediği zamanlar oldu. Bunlar tamamen tesadüf. Gece mi oluyor, gündüz mü oluyor? Dünyanın bir yarısının gece olurken bir yarısının gece olduğunu biliyoruz. Zaman kavrama; zaman kavramı bizlerin uyguladığı bir süre. Bunlar farklı bir mesele. Fayın kırılması için enerjinin birikip birikmediğine bağlı. Bunun gecesi gündüzü, sisi pusu söz konusu değil. İnsanların havaya bakıp sis var veya şöyle durumlar var deprem mi geliyor diye yorum yapmasınlar. Bağlantı kurup da morallerini bozuk psikolojilerini bozmasınlar. Sosyal medyaya bakacağına kurumlarımız var AFAD gibi Kandilli gibi oralara da bakmak isterlerse oralara baksınlar. İtibar etmesinler. Sosyal medyada insanlar bu haberleri yapıyorlar. Zevk mi alıyorlar? Takip edince hoşlarına mı gidiyor. Bir şey söyleyemeyeceğim” şeklinde konuştu.