Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsle ilgili gerçekleştirilen bilim kurulu toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı. 

Bakan Koca’nın açıklamasının satır başları;

Gece gündüz görev başında olan bir sağlık ordusu var. Bu orduya güvenin.

Türkiye'de 1 milyon 61 bin 65 sağlık personeli var. Bugüne denk onların sayesinde 2423 hastamız taburcu edildi.

Bütün sağlık çalışanlarımız uzun fedakarlık isteyen nöbetler tutuyor. Sağlık ordumuzun hastalığı yenme konusundaki kararlığına güvenin.

Koronavirüs aradığı temas ortamını bulursa size kolayca bulaşacaktır. Sadece iki kişi bir araya gelmiş olsanız bile kısa bir sürede virüs size bulaşabilir. 

Dışarıda kimin virüs taşıdığını bilemezsiniz. Dikkatli olmalısınız. Sosyal hareketliliği asgariye indirin. Kendinizden çok uzak sandığınız anda taşıyıcılardan biri siz olabilirsiniz.

Hareketli günlere mola verin. Toplum içinde tanısı konmamış hastalar olabileceğini unutmayın.

Siz dahil virüsü herkes taşıya bilir. Küçücük bile olsa riske karşı kendinize güvenmeyin. Birşey olmaz düşüncesi tehlikelidir. Ciddiyet yerine gevşeklik gösterirsek başarı zaman alır. 

Kuralları hepimiz birlikte hiç tavizssiz uygularsak, hastalığın yeni kişilere bulaşmasını önlemiş olacağız. Hastalığı kontrol altına aldığımız andan itibaren özlediğimiz günleri yeniden yaşamış olacağız. 

Güneşin ve sokakların çekiciliğine biraz daha direnmeliyiz. Gelecek büyük baharı geciktirmeyelim. 

“VEKİLLERE SESLENİYORUM”

Vekillerine seslenmek istiyorum. Saygıdeğer vekillerimiz, kamuoyu vicdanı hiçbir seferinde bu sorunu sineye çekmedi. Yüce Meclisimiz, sağlıkta şiddetin önlenmesi yasa teklifiyle beklediğimiz adımı atmış durumda. Yeni bir şiddet olayı toplum vicdanında bağışlanması mümkün olmayan bir olaydır. Yasa tasarısı bizler için de büyük önem taşımaktadır.

Değerli vekillerimiz, isteğimiz bu yasa tasarısının tüm vekillerin evet oyuyla yasalaşmasıdır. Eğer oy birliğiyle çıkarırsa, Meclisimizi yürekten alkışlayacağız.

“ECZANELERDEN ÜCRETSİZ MASKE VERİLMESİNE BAŞLAYACAĞIZ”

Maske kullanımını kolaylaştırmak için ücretsiz ulaştırmaya başladık. e-Devlet üzerinden talep edenlere göndermeye devam ediyoruz. Tüm Türkiye'ye eczanelerden ücretsiz maske verilmesine başlayacağız.

Bu konuda üzerine düşen sorumluluğu üstlenen eczacılarımıza teşekkür ediyorum.

İlaçların faydasından emin oluyoruz. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastamızın azaldığını görüyoruz. Ülkemizde ölüm oranı yüzde 2,15. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında Türkiye 12. sırada.

"2 HAFTA ÇOK ÖNEMLİ"

Test sayısının arttığı bu dönemde vaka sayısının artışı normal. Artış hızının yavaşladığını rahat söyleyebiliriz. Tabii, bu bizi rahatlatmamalı. Bu dönemde izolasyonu son derece önemsiyor olmalıyız. 2 haftanın çok önemli olduğunu da söylemek istiyorum.

"ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ HAFTA BU SEYRİ GÖRMEMİZİ KOLAYLAŞTIRACAK"

Yoğun bakım sürecimiz düşmeye başladı. İstanbul gibi bir yerde 2-3 kat artış beklersiniz. Bu dönemde bu artışları görmemiş olmamız son derece önemli. Önümüzdeki birkaç hafta bu seyri görmemizi kolaylaştıracak.

Bütün vakalarımıza Türkiye'de yaşayan herkes dahil. Türkiye'de yaşayıp pozitif bulduğumuz bir vakayı sayının içine koymamız mümkün değil.

Sağlık personelimizin testlerini yapmaktan asla vazgeçmeyiz. Hiçbir semptomu olmayan herkese test yapılmasını Dünya Sağlık Örgütü de önermiyor.

“3,5 MİLYON MASKE DAĞITILDI”

e-Devlet üzerinden 3,5 milyon maske dağıtıldı. İlk 31 ilimizde önemsiyoruz. Her kişiye yığılma eczanelerde olmasın diye bir kod gönderiyoruz. Vatandaşımız herhangi bir eczaneye gittiğinde şu an kaç maskenin dağıtıldığını söyleyebiliriz.

Vatandaşımız cep telefonuna kod gelmedikçe eczaneye gitmemeli. O kod geldiğinde herhangi bir eczaneye giderek alabilirler.

Bütün vatandaşlarımızın 2-3 haftanın önemli olduğunu çok net ifade ettim. Temas, izolasyon ve mesafeyi dikkatle önemsemelerini ifade ediyoruz. İstanbul özelinde vaka sayısı artabilir test sayımız arttığı için. Bu dönemde evde izolasyonu önemsememiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

"SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ AŞI İLE İLGİLİ BİR KISITLAMASI YOK"

Pandemi izleme takibi son derece önemli. Tabii ki telefonunda bir aplikasyonu indirmesiyle takip ettiğimiz bir sistem. Telefonu yanında bulundurmazsa sistem devreye girmemiş olur. Evden çıkmamasını istediğimiz kişilerle ilgili bu sistemi genişleterek devreye alabiliriz.

Çocukluk aşıları son derece önemli. Başarımızın yüzde 80'lere varan oranda yüksek olduğunu, ailelerin aşı takvimini asla ihmal etmemesini söylemek istiyorum. Sokağa çıkma yasağının aşı ile ilgili bir kısıtlaması yok. Şiddetin bu dönemde çok azaldığını söyleyebilirim.