Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artması nedeniyle Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş yazılı açıklama yayımladı.

KARATAŞ: SAĞLIK ÇALIŞANININ HASTANE DEMİRBAŞI KADAR KIYMETİ YOK

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti her fırsatta dile getiren ve isyan eden Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, "Maalesef Sağlık Çalışanlarının, hastane demirbaşı kadar bile değeri yok. Fırat Üniversitesi Hastanesinde son 1 aydır inanılmaz şekilde artan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet endişeleri arttırıyor. 10 gün önce Nükleer Tıp Merkezinde Sintigrafi çekimi için hemşire olmaması nedeniyle Kan Almaya gelip damar yolu açtırmaya gelen hastanın eksik malzeme sebebiyle Kan Alma Sekreterine uyguladıkları darp nedeniyle Sekreter yaralanmış ve 10 gün rapor almak zorunda kalmıştır. Yine geçtiğimiz günlerde Acil Servis Doktoru Çağrı Bozdemir hasta ve yakınları tarafından darp edilmiş ve 10 gün rapor almak zorunda kalmıştır Geçtiğimiz günlerde Yoğun bakımda Dr. Öğretim Görevlisi Yusuf Sarı hocamız hasta yakını tarafından saldırıya uğramış, darp edildiğinden 10 gün rapor almak zorunda kalmıştır. Ayrıca Plastik Cerrahi Servisinde hasta yakınının bölümde ki demirbaş malzemeleri kırıp dökmesi sonucu Sağlık Çalışanları can güvenliği korkusu nedeniyle kendilerini odalarına kilitlemişlerdir. Son olarak 29 Ekim gecesi yine Çocuk Yoğun bakımda hasta yakını tarafından yoğun bakım darmadağın edilmiş ve sağlık çalışanları can güvenlikleri tehlikede olduğu için lavabolara kendilerini kilitlemek zorunda kalmaları bardağı taşımıştır.

KARATAŞ: SAĞLIK MESLEĞİ KUTSAL BİR MESLEKTİR

Başkan Karataş açıklamalarına şöyle devam etti; Hastaneyi basıp sağlık personelini öldüresiye dövenler ifadesi alınıp serbest bırakılırken sadece hastanede devlet malına zarar verdikleri için mahkemeye sevk edildiklerini esefle öğreniyoruz. Yani Sağlık Çalışanlarının hastane demirbaşı kadar bile değeri olmadığını görüyoruz. Yine Sağlıkta şiddet konusunda idarelerin, Sendikaların ve diğer meslek kuruluşlarının konuyu yeteri derece de ciddiye almadığını kınama ve çözüm önerileri üretmediklerini görüyoruz. Sağlık mesleği kutsal bir meslektir. Sağlık Çalışanları küçük yerlerin bilge insanıdır, devletin temsilcisidir. Onları çapulcuların önüne atmayın. Maalesef Hastane idareleri gerekli güvenlik önlemlerini almamaktadır. Eğer bir Üniversite hastanesinde 1 ay içinde her hafta sağlık çalışanları şiddete maruz kalıyorsa oturup düşünmek gerekiyor.

KARATAŞ: ŞİDDET BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2013-2017 yılları arasında kayıt altına alınan şiddet vakası sayısı 60 binin üzerinde, bunun 18 bini fiziksel şiddet ayrıca 42 binin üzerinde de sözel şiddet vakası yaşanmıştır. Yapılan araştırmalar sağlık sektöründe çalışanların, şiddete maruz kalma risklerinin gardiyanlar, polisler, dahil diğer sektör çalışanlarından 4 ila 16 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Hastane Yönetimlerinin acilen şu önlemleri alması gerekiyor: Şiddet anında güvenliğe haber verebilmek için “Acil Çağrı Butonları” olmalı. Çalışma Sartlarının Düzeltilmesi

- Fiziki ortamın düzenlenmesi.

- İş yoğunluğunun azaltılması.

- Personel sayısının artırılması.

Cezaların caydırıcı niteliğinin mutlaka güçlendirilmesi,

hastanelerin güvenlik önlemlerinin artırılması,

şiddet uygulayanlara acil sağlık hizmetleri hariç SGK’dan 1 yıl hak mahrumiyeti getirilmesi,

Sonuç olarak; şiddet bir halk sağlığı sorunudur. Aynı zamanda sadece sağlık çalışanlarını değil toplumu da etkilemektedir. Şiddetin yok olması beklenemez. Ancak oranı düşürülebilir. Bu amaçla, Sağlık Bakanlığı, sendikalar ve diğer sağlık meslek kuruluşları bir araya gelerek uzun vadeli bir şiddet önleme programı hazırlamalıdır” dedi.