Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ayhan Tuncer, 2017 yılında başlatılan istihdam seferberliğinde Elazığ’da ne kadar yol alındığıyla ilgili özel açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ayhan Tuncer yaptığı açıklamada, “Yakın bir tarihte Türkiye İstatistik Kurumu tarafından nüfus verileri açıklandı. Elazığ’ımız bu nüfus verileri içerisinde 583 bin 600 kadar yaşayan nüfusa sahip. Bu yaşayan nüfus kitlesinde Elazığ’da toplam 138 bin 300 sigortalımız var. Bu çalışan sigortalılarımız içerisinde 88 bini 4A statüsünde çalışan çalışanlarımız. 30 bini 4C emekli sandığına tabi sigortalılarımız. Bunun 20 bini Bağ Kur’a bağlı çalışanlarımız var” dedi.

“YÜZDE 25 RAKAM AZIMSANACAK BİR RAKAM DEĞİL”

Tuncer, istihdam teşvikleri kapsamında istihdamda yüzde 25’lik bir oran elde ettiklerini belirtti. Bu rakamın azımsanmaması gerektiğini ifade eden Tuncer, “2017 sene başında Elazığ genelinde özel sektörde devamlı mahiyette tüm sigorta kollarında çalışan sigortalı sayımız 58 bindi. İstihdam teşvikleri kapsamında özellikle 687 sayılı KHK ile uygulamaya sokulan istihdam seferberliği kapsamında, teşvik programları ile ilimiz 2017 yılı sonunda net özel sektörde istihdam artışı toplamda 72 bin. Burada 58 bin ile 72 bini kıyasladığımız zaman ilimizde yüzde 25 civarında bir istihdam artışı oldu. Tabi bu istihdam artışında özel sektörde, ihale konusu işlerde, kamu sektöründe, mevsimlik dediğimiz sektörde çalışanlar bunların dışında. Bunları da sayıya dahil ettiğimi zaman rakamlarımız çok daha yükselir. Yüzde 25 istihdam artışı sağladı dediğimiz husus özel sektörde, devamlı mahiyette, tüm sigorta kollarında çalışan sigortalı sayımız. Yüzde 25 rakam azımsanacak bir rakam değil” diye konuştu.

“DAHA DA YÜKSEKLERE ÇIKACAK”

SGK İl Müdürü Tuncer, yeni teşvik programının da yolda olduğunu ifade ederek, teşviklerin daha da artacağının sinyallerini verdi.

Tuncer sözlerine şöyle devam etti: “İl genelinde sene başında İŞ Kur’a kayıtlı istihdam anlamında işsizlik sayısına baktığımız zaman toplamda 25 bin gibi kayıtlı bir işsizlik rakamız vardı. Bunun İş Kur kapsamında toplum yararına projesi kapsamında yaklaşık 3 bin civarında istihdam edilen, iş başı eğitim programı kapsamında açık işlere yerleştirilen ve ya meslek edindirme kursları kapsamında İş Kur tarafından desteklenenleri de sayıya eklediğimiz zaman bu sayı daha yükseklere çıkıyor.”

“İŞ BEĞENMEME, İSTİHDAM VERİLERİNE OLUMSUZ YANSIYOR”

Çalışanlar tarafından oluşan iş beğenmeme unsurunun istihdam verilerine olumsuz yansıdığını söyleyen Tuncer, “Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ özelimizde de toplum yararına projesi kapsamında köylerde, tarım sektöründe bulunup bir şekilde istihdam edilen, yoğun şekilde Toplum Yararı Programına başvurması özellikle iş beğenmeme noktasında istihdam verilerimize olumsuz olarak yansıyor. İş kur verilerimize kayıtlı açık iş sayımız hatırı sayılır bir düzeyde iken iş arama noktasında iş beğenmeme olarak karşımıza çıkıyor.  İş arayanların huzurlu olduğu bir işte çalışması ön gördüğümüz bir husus. Bu hususta elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“687 SAYILI KHK’DAN DAHA KAPSAMLI TEŞVİK PAKETİNİ İÇERİYOR”

Meclise sunulan teşvik paketinin daha geniş kapsamlı olduğunu belirten Tuncer, “687 sayılı KHK 31.12.2017 tarihi itibariyle sona erdi. Şu an meclise sunulan bir çalışmamız var. Yakın tarihte yasallaşmasını bekliyoruz. 687’den daha kapsamlı teşvik paketini içeriyor. Bu hususta sayın bakanımız da gerekli müjdeleri verdi ama istihdam teşviki, 687 sayılı KHK ile birinci istihdam seferberliği başlamıştı. Şu an ki yasal devam eden çalışmalar sürüyor. Burada daha geniş kapsamlı istihdam seferberlik projesinin ikinci çalışması var. İşverenlerimiz, 687 sayılı KHK ile önümüzü göremiyoruz. Süre çok kısıtlı diyor. Gelecek olan teşvik paketinde özellikle imalat ve bilişim sektöründe bu istihdam teşvikini 3 yıl süre ile uygulanacak şekilde bir çalışma söz konusu. Özellikle imalat sektöründe bayan çalışanımızın 18 aya kadar ücretleri üzerinden işverene olan maliyetlerinin vergi, sigorta primi dahil tamamı devlet tarafından karşılanması söz konusu. Erkekler yönünden ise 3 yıl boyunca uygulanacak olan teşvik paketinde 12 ay süre ile uygulanacak. Bunun dışında uygulanacak sektörlerde 1 yıl uygulanması ön görülüyor” ifadelerini kullandı.

NE KADAR PERSONEL TEŞVİKTEN İSTİFADE EDECEK?

Tuncer yaptığı konuşmaya şöyle devam etti: “Bir önceki teşvik paketimizde 2016 yılının Aralık ayındaki sayıya bakılarak ilave edilecek istihdam sayısı belirlenirken, bu teşvik paketimizde 2017 yılında çalışan personelin ortalamasının üzerine ilave edilecek personel bu teşvikten istifade edecek. Daha hakkaniyete uygun ilave istihdamı sağlanacak. İmalat sektörü dışındaki sektörlerde de 1 yıl boyunca istihdam teşviki uygulanacak. İşverene olan tüm maliyeti, vergisi, primi 853’e tekabül ediyorken bunun tamamı devlet tarafından işsizlik sigortasından karşılanacak. İlave istihdamın işverene ücret dışında her hangi bir yansıması olmayacak.”

“BİR SENDEN BİR BENDEN” UYGULAMASI NEDİR?

“Bir Senden Bir Benden” uygulaması ile ilgili de bilgi veren Tuncer, “Bunun dışında “Bir Senden Bir Benden” yöntemiyle özellikle küçük işletmelerimizin istifade edeceği bir teşvik uygulaması var. Burada da 1 ile 3 çalışanı olan imalat sektöründe yer alan işçilerimizin azami 2 çalışana kadar istihdam artışı sağlamaları halinde, istihdama artışı sağlayacak yaş grubu 19 ila 24 yaş aralığında olan bayan, erkek personel. Gençlere istihdam sağlaması noktasında bir avantaj sağlıyor. Bunlar da 1 ay gerek ücretler gerek primler noktasında işveren ödüyor, 1 ay da devlet ödüyor. Bu çok esaslı bir teşvik. Bu küçük işletmelimize büyük bir rahatlama sağlayacak. Kapasitesini artırma noktasında rahatlık sağlayacak. Maliyet noktasında rahatlık sağlayacak” dedi.

TEŞVİKLERDE ARANAN TEK ŞART…

Tuncer, işverenlerde şartlardan ise şöyle bahsetti: “İşverenlerimizden aradığımız tek şart kayıt dışı işçi çalıştırmamak ve primleri tam süresinde ödemek. Geçmişe dönük borçları var ise borçlarını yapılandırmak. İlk taksiti yatırdıkları zaman teşviklerimizden istifade edebiliyorlar. Bir borç var ise mutlaka yapılandırmaya müracaat etmeliler. Bunların sene başından itibaren uygulanması ön görülüyor. İmalat sektöründe 3 yıl 2020’nini sonuna kadar uygulanacak. Diğer sektörlerde 1 yıl. “Bir Senden Bir Benden” dediğimiz küçük işletmelerimizde de 1 yıl uygulanacak. Hayırlı olur inşallah. Bu ilimizin istihdam verilerine yansıyacak. Seferberlik kapsamında 2017’deki yüzde 25 net istihdam artışımızın çok çok üstünde bir istihdam artış olacak. 6. bölge teşvik uygulaması, İmalat sektöründeki yatırımlarda, Cazibe iller kapsamında teşvik edilen bir programımız var. Bunlar faaliyete geçtiğinde ilimizde istihdam sorununa kalıcı bir noktada bir katkı sağlayacak.”

HANGİ TEŞVİK UYGULAMALARI UZATILDI?

Tuncer süresi uzatılan teşvik uygulamaları ile ilgili olarak da şöyle konuştu: “İlave 6 puan teşvik uygulamamız vardı. Bugün itibari ile bitmişti. Hafta sonu yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 1 yıl daha uzatıldı. Asgari ücret teşviki de 1 yıl tekrar uzatıldı. İşverenlerimize hayırlı olsun.

Önemli olan tek husus, yasal yükümlülüklerin yerine getiren, prim ödeme yükümlülüklerini yerine getiren işverenlerimizin bu teşvik uygulamalarında sağladıkları katkı miktarını azami ölçüde sağlamasını istiyoruz. Teşvikten istifade edememe gibi bir husus söz konusu ise, işverenlerimizin kurumumuza uğrayarak 48. Madde kapsamında yapılandırma yapmak suretiyle teşvik uygulamalarımızdan istifade edebilecekler.”

“KADINLAR VE GENÇLER “BİR SENDEN BİR BENDEN” UYGULAMASI İLE KAYRILAN BİR GRUP OLACAK”

Tuncer açıklamalarına şöyle devam etti: “Genç ve kadın istihdamına yönelik zaten teşviklerimiz vardı. Küçük işletmelerimizde, imalat sektöründe 19 ile 24 yaş arası çalışan kadın ve erkek işçiler yani genç istihdam sağlamaya yönelik işçiler bir senden “Bir Senden Bir Benden” uygulaması ile kayrılan bir grup olacak. Ücret, prim, vergi yükümlülüğü dahil 1 ay işveren 1 ay devlet karşılıyor. Bir senden bir benden mantığı da buradan ortaya çıkıyor.

“İŞ KUR’A KAYITLI İŞSİZLER ARASINDA İSTİHDAM EDİLME ŞARTI VAR”

İŞ KUR’a kayıtlı işsizler arasında istihdam edilme şartı var. “Bir Senden Bir Bende” uygulamasında yaş aralığı sınırlaması var. Diğer sektörlerde her hangi bir yaş sınırlaması yok.

“AÇIK İŞLERİMİZ MEVCUT”

Kamuda TYP projesi kapsamında istihdam edilme mevzusunda bir beklenti var. Özellikle tarımda çalışan işçilerimiz açısından daha rahat koşullarda çalışma beklentisi var.

İnsanlarımızın huzurlu olduğu yerde istihdam edilmesi çok önemli. Şu an ilimizde iş beğenmem noktasında çalışanlarımızın tercihi var gibi. Rakamlarımız o noktada. Şu an istihdam edilmek için iş kuran bir işçimiz açık iş pozisyonunda. İstihdam edilmek istediğinde açık işlerimiz mevcut. Bu biraz d iş beğenmeme konusuyla ilgili. İnsanlarımızın huzurlu olduğu, istediği, meslekleri ile ilgili işlerde istihdam edilmesi çok önemli.  Şu an ilimizde iş beğenmeme var.

“İLİMİZDEKİ İSTİHDAM VERİLERİ ÇOK DA OLUMSUZ BOYUTLARDA DEĞİL”

Emekli aylığı ödemek zorunda olduğumuz kesim 79 bin civarında. Bunun 50 bini 4A kapsamında, 12 bini Bağ Kur kapsamında, 16 bini de 4C kapsamında emekli çalışanlarımız var. İlimizdeki istihdam verileri çok da olumsuz boyutlarda değil. İstihdam paketi ile daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum.

PEKİ TEŞVİK KAPSAMINDA SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI NE?

Kayıt dışı istihdam saplanıldığı takdirde birinci tespitten iş yerlerinde 1 aya kadar teşvikten istifade edememe 2. tespitte 1 yıl boyunca teşvikten istifade edememe durumu söz konusu.

Tüm bankalara, kamu kurum ve kuruluşlarının taşra birimlerinden, sosyal güvenlik kurumuna; gerek iş yeri tescili, gerek sigorta tescili gerekse ücretler yönünden muazzam beleğe akışı var. Bu belge akışı ile çalışanlarımız gerek işletme düzeyinde gerek istihdam düzeyinde gerekse ücretleri düzeyinde çapraz kontrolleri yapılıyor.

Bu konuda farkındalığı arttırmak içi çalışmalarımız oldu. Kayıt dışı ile esaslı mücadele edeceğiz. Sosyal güvenliksiz çalışma geleceğin çalınması demek. İnsanlarımızın emeklilik noktasında geleceğinin çalınması demek bu. Bir 4A kapsamında çalışan bir işçimiz yaklaşık 2 buçuk yıl sigorta primi ödediği takdirde yaşamını kaybettiğinde geride kalan hak sahiplerine aylık bağlıyoruz. Aylık bağlayamadığımız vakalar var.

Kazaya maruz kalan sigortalımızın hak sahiplerine aylık gelir bağlıyoruz.

İşverenlerimizden rica ediyoruz. Çalışanlarını sigortalı çalıştırmalarını öneriyoruz.

“YENİ HİZMET BİNAMIZ İNSANIMIZA KALİTELİ HİZMET VERMEK NOKTASINDA FAYDA SAĞLAYACAK”

Elazığ’ımıza 13 bin metre kare kullanıma sahip, yeşil alanı, otopark alanı olacak şekilde Sosyal Güvenlik hizmet binası kazandıracağız. Şu an mevcut olan binamız 60’lı yılların binası. Şu an ki binamızda modernlik açısından, insanlarımıza hizmet noktasında büyük olumsuzluklar yaşıyoruz. Modern binada inşallah hep birlikte insanımıza kaliteli hizmet etmek. Temel ilkemiz müşteri memnuniyeti, çözüm odaklı çalışmaktır. İnşallah yeni binamız da personel motivasyonu insanlarımıza hizmet sunma noktasında fayda sağlayacak. Şu an binanın eski olmasında kaynaklı mekânsal sıkıntılarımız var. Müşteri memnuniyeti mekânlarla tabi ki biraz ilintili.

 “BU SOSYAL DEVLETİN BİR GEREĞİ”

Gerek ekonomik anlamda gerek yaş grupları anlamında dezavantajlı gruplar var. Bunları teşvik uygulamaları ile devletin sağladığı katkılar ile kaynak dağılımı sorununu çözüyorsunuz ve istihdam dağılımı konusunda kalıcı etki sağlıyorsunuz. Kat sayı problemi ile sanat okullarında ciddi anlamda azalama oldu. Sanat okullarındaki yetişen öğrencilerimiz sanayi de yetişmiş bir iş gücüydü. Şu an İş Kur’umuzun desteklediği projelerde meslek edindirme kursları, iş başı eğitimi programı kapsamında vasıfsız olan çalışanların işverene olman maliyetlerini minimum seviyeye getirerek işverenlerimize bir avantaja paketi sunmak. Vasıfsız olan işçini işveren üzerindeki yükünü hafifletmek, bu sosyal devletin bir gereği. Bunu yaptığımız ölçüde kendimizi başarılı sayıyoruz.”