Karakoçan Ziraat Odası Başkanı Necmettin Turgut, hayvancılık ve tarımda girdi fiyatlarının yüksek olduğunu bu nedenle bu yıl çoğu çiftçinin gübre kullanmadığını ifade etti.

TURGUT: YAKLAŞIK 7-8 BİN DANA DESTEĞİ VARDI. DOĞUM PARAMETRESİ UYMADIĞI İÇİN BU 5 BİNE DÜŞMÜŞ

Başkan Turgut, “Karakoçan’da yaklaşık 7-8 bin dana desteği vardı. Doğum parametresi uymadığı için bu 5 bine düşmüş. Bu doğum parametresini tekrardan bakanlığımızın gözden geçirmemiz lazım. Bahsettiğimiz parametre kesinlikle köylüye uymayan bir parametre. Bu büyük çiftliklere belki hitap ediliyor. 450 günde ineğin doğum yapması lazım. Özellikle Karakoçan nezdinde bizim Kığı’ya yakın olan köylerimizde bazen bu suni tohumlama olduğunda zaten 5-6 yıl bunun sıkıntısını yaşar. Yayladere, Bingöl taraflarına baktığımız zaman yine sıkıntı. 7 bin, 8 bin desteklemeden 4 bin 500’e, 5 bina geldiğimizde burada da sıkıntı büyük. Bu parametrenin kesinlikle tekrardan gözden geçirilmesi lazım. Ve bu inek kesim politikasına kesinlikle uymamakta. Kurumlar bunu denetliyor. Bakanlığın getirdiği bir sistem parametre sistemi. Eğer ineğiniz 450 günde doğum yapmamışsa, 451. günde doğum yapmışsa siz o dana desteklemesinden yararlanamıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

TURGUT: ARTIK HAYVANCILIK YAPMAK KESİNLİKLE AİLE İŞLETMELERİNİN İŞİ DEĞİL

Genç nüfusun yurt dışına göç ettiğini belirten Başkan Turgut, “2013-2017 yılları arasında bir kazanım oldu. Ondan sonra insanlar gerilemeye başladı, ticaretinden de oldu; tamamen genç nüfus Avrupa’ya gitmek zorunda kaldı. Artık hayvancılık yapmak kesinlikle aile işletmelerinin işi değil. Çünkü o seviyeye geldi. Düşünün bir hayvanı 10 liraya alacaksınız, 15 liraya da yedireceksiniz. Yani artık küçük çiftçinin değil, zengin hayvanın işi. hayvanı 10 liraya alacaksınız, 15 liraya da yedireceksiniz; 100 hayvan düşündüğünüzde 2 buçuk milyon paranız olacak. Ben Karakoçan’da hayvancılık yapıp da 2 buçuk milyonu olanın sayısı 1-2 kişi 3’ü bulacağına inanmıyorum. Bu da tamamen insanların ‘çocuğum ben burada kendimle seni de yok edeceğim en iyisi sen git’ oluyor. 2016’dan sonra bizim Karakoçan’ın genç nüfusu tamamen Avrupa’ya yöneldi. Tamamen Avrupa’ya yöneldi ve hayvancılık her geçen gün Karakoçan nezdinde can çekişiyor. Zaten Elazığ bazında geçtiğimiz günlerde Kırmızı Et Birliği Başkanımız Sayın Mehmet Çiçek Bey’de bahsetti; biz Türkiye’de ilklerdeyken şu anda ismimiz okunmuyor. Neden diye sorarsanız; örneğin Karakoçan 9 bin baş besi yapıyordu bu sene 2 bin bilemediniz 3 bin. 4 bini kesinlikle bulmaz” şeklinde konuştu.