Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun düzenlediği “Elazığ Vizyon” toplantısına başkanlık yapan Vali Çetin Oktay Kaldırım ve ETSO Başkanı Asilhan Arslan, iki saat süreyle dernek ve oda başkanlarını dinledi, tek tek not aldı.

Toplantıda görüş iletmek isteyen bütün başkanları dinleyen Vali Kaldırım ve ETSO Başkanı Arslan, ardından önemli açıklamalarda bulundular.

KALDIRIM: YENİ NESİL ALANLARI KAÇIRAN ŞEHİRLERİNDE BAŞARILI OLMA ŞANSI YOK

Üretilen projelere değinen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Özel sektörü başarısız olan şehirlerin başarılı olma şansı artık yok. Bu dünyada çok geçerli bir done ikincisi yeni nesil alanları kaçıran şehirlerinde başarılı olma şansı yok. Geleneksel alanlara odaklanmış şehirlerin başarılı olması, başarısını devam ettirmesi, o döngüden çıkamayan şehirlerin başarılı olması mümkün değil. Akıllı çalışmak zorundayız. Dünyadaki başarı örneklerini iyi takip etmek zorundayız. Dünyada ne oluyor, dünya nereye gidiyor? İyi analiz etmek durumundayız. Örneğin fuarda benim birçok konuyu anlama fırsatım oldu. Birçok alanda çalışmaları dinleme şansım oldu. Orada sadece gıda sektöründen ir örnek vereyim dünya artık daha sebze ağırlıklı, daha sağlıklı bir gıdaya doğru gidiyor” ifadelerini kullandı.

Vali Kaldırım, şeker fabrikasının modernizasyonu ile ilgili talepleri yetkililere ilettiklerini ifade ederek, bu sorunun çözüme kavuşturulacağını söyledi.

KALDIRIM: FABRİKA YETİŞTİREMİYOR

Vali Kaldırım, “Konya, Şeker Fabrikaları Genel Müdürümüzle hem de ilgili bakanımızla görüştük. Sözünü de aldık. İnşallah modernizasyonunu önümüzdeki yıl yapacaklar. Projeler sunulacak. Önemli, hassas bir konu. Ben hem fabrika ziyaretimizde hem de çiftçilerimizle bu konu ile ilgili yaptığımız görüşmelerde hep bu gündeme geldi. Gündeme getirmenizden dolayı teşekkür ediyorum. Önemli bir konu. Özellikle Kuzova’da üretim 6 bin dönüm diye ifade edildi. 6 bin dönüm üzerinde ciddi bir üretim var. Fabrika yetiştiremiyor. Modernizasyon konusu gerçekten enerji verimliliğini arttırmak, taslak sağlamak hem de fabrikanın genel verimliliğini artırıp, tonajını da artırıp, kapasitesini de artırmak çok önemli bir konuydu. İnşallah o sözleri aldık. İnşallah çözüme kavuştururlar” şeklinde konuştu.

KALDIRIM: MEVSİMİN BAŞLAMASI İLE BİRLİKTE OVAYA TAMAMEN SU VERİLMİŞ OLACAK

Kuzova Sulama Projesi ile ilgili olarak da Vali Kaldırım, “Kuzova’nın ikinci etabı da tamamlandı. Birinci etap zaten faaliyetti. İkinci etabı da tamamladık. Seneye mevsimin başlaması ile birlikte ovaya tamamen su verilmiş olacak. Şöyle bir avantaj da var. Tabi geleceğe dönül programlama da yapmak lazım. Hatta bu sabahta onu konuştuk. O konuyu masaya yatırdık. 3 yıl bunun işletmesini bakanlık üstlendi. Enerji safiye de dahil. Ama ondan sonrasını da planlamak lazım. Günel enerjisi benzeri bir modelle çalışma yapabilir miyiz diye bu sabah onu konuştuk. Değerlendirelim. Şu anda zaten bahsedilen hektarın yarısı sulanıyor. Yarısı da önümüzdeki tarım mevsimi başladığında baharla birlikte sulamaya tamamen açılmış olacak. Proje nihayete erdiğinde ciddi de bir üretim var. Şu anda 2-3 ürününü alanlar var. Silajik mısır, pancar üreten var. Ürünlerde gelişecektir, artacaktır. O konu bitmiş bir konu” diye ifade etti.

ARSLAN: ELAZIĞ’IN KALKINMA MODELİ BURADA

ETSO Başkanı Asilhan Arslan da, “Elazığ’ın kalkınma modeli burada. Gelinen tabandan tavana yayılma modeli burada. Her bir alan; hiçbir alan boş bırakılmadan, tarımı, hayvancılığı, teknolojisi, bilişimi, yazılımı, kültürü, turizmi, sanatı, bu projelerin her biri bu alanlara hitap ediyor. Bunlar daha da gelişecek, daha a ayakları sağlam yere basar hale gelecek. Üreten, katma değer oluşturan hale gelecek. Ben bunda hem fikirim. Sonuna kadar eminim İbrahim Kayaoğlu Başkanım özellikle sürekliliğe değinmesi gerçekten çok önemli. Şu an dünya ekonomisindeki baş motto şu; tüm çalışmaları için sürdürülebilirlik. Bu çalışmalar sürdürülebilir mi? eğer bunun cevabı var ise projeler bir bir devam ediyor. Yoksa rafta kalıyor. Eğer sizler inandıysanız bu projelere, eğer sizler sahip çıkacaksanız, bizler sahip çıkacaksak bu projeler kişilerden bağımsız. Ne Çetin Oktay Kaldırım’ı, ne Asilhan Arslan’ı, ne İbrahim Kayaoğlu’na mal olmadan şehrin projeleri olarak yürüyecektir” ifadelerine yer verdi.

ARSLAN: ŞEHİR EKONOMİK OLARAK KALKINMAZSA BİZLER SİZİN İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYAMAYIZ

Başkan Arslan, “Bir kere inanalım. Biz emek sarf ederiz. Görev yaptığımız süre boyunca son nefesimize kadar emek sarf ederiz. Ondan sonra bırakır gideriz. Birisi Allah razı olsun der demek onu da bilmeyiz. Bilmeyiz yani. Derdimiz de değil. Şahsen benim derdim değil. Ama derdim olan bir şey var; şu anda bulunduğum yürüttüğümüz görevi layıkıyla, halisane görevimizi yapabiliyor muyuz? Bunun için emek sarf ediyor muyuz? Gerisini bilmeyiz. Bu projeler başarıya ulaşsın diye sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ve Elazığ’ın kalkınma modelinin şifreleri burada. Buna inanın. Burada eğitimci, özellikle çok fazla kültürel faaliyetleri yürüten STK’larımız çok fazla. Her birinizle birebir görüşüyoruz. Her birinizin ihtiyacına azıcık da olsa merhem olmaya çalışıyoruz. Eğer şehir ekonomik olarak kalkınmazsa bizler sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamayız” şeklinde konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL