Geçtiğimiz günlerde DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Elazığ depremi ile ilgili sorunları TBMM’de dile getirmişti.

Yeneroğlu açıklamasında, 'Depremde yıkılan enkazların halen kaldırılmadığını, vatandaşların köylerinden göç etmek zorunda kaldıklarını tespit ettik' ifadelerine yer vermişti.

Bu açıklamanın ardından AK Parti MKYK Üyesi Elazığ Milletvekili Metin Bulut, mecliste basın toplantısı düzenledi.

BULUT: SİYASETİN SAYGINLIĞINI DÜŞÜRDÜĞÜ KANAATİNDEYİM

Milletvekili Bulut, “Şaşırdığımı ifade etmek istiyorum. Elbette ki hepimiz siyaset yapıyoruz. Muhalefetin görevlerinden bir tanesi de muhalefet yapmak. Bunu da saygıyla karşılarız. Saygın olduğunu düşünürüz ama bu kadar alt yapısı olmayan, bu kadar mesnetsiz bu kadar gerçek dışı beyanın hem Mustafa Yeneroğlu’nun hem de hakikatten temsil etmiş olduğu hareketin ve siyasetin saygınlığını düşürdüğü kanaatindeyim. Bu tür iddialarda bulunmuş. ‘Enkazların halen kaldırılmadığı yani 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da gerçekleşen depremden sonra enkazların halen daha kaldırılmadığı, vatandaşlarımızın köylerde halen çadırlarda yaşadığı, ısınmayan konteynırın tek göz odası için bile aylık 600 TL kira ve elektrik faturası ödendiği, yine kuru inşaat faaliyetlerinin bitirilmesi, kalıntılarının temizlenmesi konusunda neden halen daha bir sonuç alınamadığını ve vatandaşlarımızın DASK kaynaklı mağduriyetlerinde neden halen bir çözüm bulunamadığı, yine vatandaşımızın temel bakınma ihtiyaçlarının neden dikkate alınmadığıyla alakalı bir takım iddialarda bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

BULUT: ÇOK BÜYÜK BİR ORGANİZASYONDAN BAHSEDİYORUZ

Elazığ'daki depremin ardından hayata geçirilen proje ve çalışmalara dikkati çeken Milletvekili Bulut, "Depremin hemen akabinde enkaz kaldırma çalışmaları başlamıştır. Ve yaklaşık 4 bin 764 tane binanın enkazının kaldırılmasının işlemi gerçekleştirilmiş ve tamamlanmıştır. Elbette çok büyük bir organizasyondan bahsediyoruz. Yaklaşık bir şehrin yüzde 10’luk bir bina stoğunun etkilenmesinden bahsediyoruz. Kalan enkazlarında kaldırılma çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşların köylerde halen çadırlarda yaşadığını ifade etmiştir. Kırsalda şu ana kadar vatandaşlarımıza yani evi yıkılan evini yapıp teslim edemediğimiz bin 45 tane vatandaşımıza anında konteynır temini yaptık. Elazığ’da depremin hemen akabinde yaklaşık 2 bin 809 konteynır kurduk. 3 tane merkezde bir de ilçemizde 4 bölgede 2 bin 809 tane konteynır kent kurduk. Burada bin 760 tane ilemiz 6 bin 700 bireyimiz şu anda orada barınıyor. Bu konteynırlarımızda kalan konteynır kentlerde kalan vatandaşımızdan ne 1 TL kira ne elektrik faturası ne de su faturası alınmamaktadır. Bu gerçek dışı beyanı hangi kaynaklardan aldığını doğrusunu söylemek gerekirse merak ediyoruz” şeklinde konuştu.

BULUT: GERÇEKTEN ESEFLE KARŞILADIĞIMI İFADE ETMEK İSTİYORUM

Milletvekili Bulut, “Sadece AFAD’ın ödemiş olduğu elektrik parası bugüne kadar yani konteynır kentte kalan vatandaşlarımızla alakalı ödemiş olduğu fatura 4 milyon 218 bin TL’dir. Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük organizasyonlarından bir tanesi Elazığ’da yapıldı. Yaklaşık 19 bin 500 tane konutun yapımına başlandı. Bunun 8 bin tanesi bitirildi. 3 bin tanesi teslim edildi vatandaşlarımıza. İnşallah kalan diğer konutlarda çok yakın bir zaman dilimi içerisinde öyle tahmin ediyorum Temmuz ayı içerisinde tamamlanacaktır. Tabi buna Elazığ halkı yakından şahittir. Çok basit bir şeyden bahsetmiyoruz. 19 bin 500 konut. Bunu beş ile çarptığınızda yaklaşık 100 bin nüfus eder. Yai bir şehirden daha büyük bir organizasyondan bahsediyoruz. Biz bu konutların bir kısmını 6 ayda teslim ettik. Bir kısmını 8 ayda teslim ettik. Bir kısmını 10 buçuk 11 inci ayda teslim ettik. Bu kadar çok şey yapılmışken Elazığ’da halen niye bir şey yapılmadı demeyi gerçekten esefle karşıladığımı ifade etmek istiyorum” dedi.