Türkiye’deki tatlı sularda 1990 yıllarda görülmeye başlanan İsrail sazanı denilen Carassius Gibelio balık türü, balık yumurtaları ile besleniyor.. Her ay yumurta bıraktıkları için hızla çoğalan bu balık türü, diğer balıkların nesillerinin tükenmesine neden oluyor.

“BU BALIKLARIN GÖLÜMÜZE ZARARI VAR”

İsrail Sazanı denilen bu balık türünün hızla yayılması sonucu yerli balık türlerinin neslini tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Bu tehlikenin giderek yayıldığını ifade eden Elazığlı balıkçılar, yetkililerin önlem almasını isteyerek, “Bu balıkların zamanı yok normalde bunların satışı olsa bunları temizlememiz lazım fakat satışı olmadığından dolayı şuan durdurulmuş. Birde bu İsrail sazanı dediğimiz bu sazan bizim pullu sazanların bir numaralı düşmanı. Pullu sazanlar nisan ayında yumurta döktüğü zaman İsrail sazanları pullu sazanların yumurtasını topluyor, bu balıkların gölden acilen temizlenmesi lazım.  Fakat şuan satışı olmadığı için sektörde alım yapamadığı için mecburen bu balıkları geri salıyoruz. Bir yerden tohum olarak bırakılmıştır ve zamanla çoğalmıştır zamanla üreme yaparak çoğalmıştır bu sazanın kökünü getirmekte, daha sonradan göle atılmıştır artık nerden gelmiş ise Keban gölüne bulaşa bulaşa çoğalmış ve şuan komple bu balıklar var ve şuan bu balıkların gölümüze zararı var” diye kaydetti.

BAŞUSTA; GİDEREK BASKIN TÜR OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Başusta, “Bilinçsizce, balıklandırma amaçlı olarak 1990’lı yılların başında çeşitli göllere aşılanan bu havuz balıklarının 1 yaşından itibaren üremeye başladığı ve 3-4 yaşında 15-20 cm boya ulaştıkları bilinmektedir. Sazan balıkları senede bir kez yumurta bırakırken bu havuz balıkları hemen hemen her ay yumurta bırakmaktadırlar. Dolayısı ile göllerdeki adaptasyonlarını tamamlayan havuz balıkları hızla dominant balık türü olmaktadırlar. Akarsu ve göllerdeki otçul balıkların yok olmasına neden oldukları için göllerdeki su bitkilerinin aşırı derecede artmasına ve ekolojik dengenin bozulmasına sebep olmaktadırlar. Bölgemizde Keban ve Karakaya Baraj göllerinde yoğun olarak yakalanan Carassius gibelio türü havuz balıkları Karakaya Baraj Gölünde giderek baskın tür olma yolunda ilerliyor. Bu balıkların hızlı ve etkin şekilde avcılıklarının yapılması gerekiyor” dedi.