Elazığ’da Sağlık İçin Pedal Çevirdiler Elazığ’da Sağlık İçin Pedal Çevirdiler

İslam aleminde mübarek kabul edilen ve recep, şaban, ramazan aylarını kapsayan "üç ayların" habercisi Regaip Kandili idrak edilecek.

Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gecesi idrak edilen Regaib Kandili, "rahmet ve mağfiret gecesi" kabul ediliyor.

Kelime olarak regâib, "çokça rağbet edilen, nefis, kıymetli, değerli, ihsan" mânâlarına gelen Ragibe kelimesinin çoğuludur.

Buna göre Regaip Gecesi denilince: "Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymeti ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece" mânâsı anlaşılır. Bu gece Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır. Bu geceyi ibadetle ihya etmenin sevabı pek çoktur.Diğer zamanlarda okunan her Kur'ân harfi için on sevap verilirse, Recep ayında yüzleri geçmekte, Regâib kandilinde ise daha da artmaktadır. Kaza ve nafile namazların sevabı ise diğer gecelere oranla kat kat fazladır. Regâib kandilinde yapılacak ibadetlerden birisi de duadır.Peygamberimiz, bir hadîslerinde bu gecede yapılacak duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini bildirmişlerdir.Üç ayların ilki olan Receb-i şerif girdiğinde "Allahım, hakkımızda Receb ve Şa'ban ayını mübarek kıl, bizleri Ramazan ayına ulaştır” diye dua eden Allah Rasûlü'nün bu hadis-i şeriflerinden istinbat edilen yoruma göre: Receb ayının, hassaten mânen çok bereketli olan bu Reğâib gecesinin bir özelliği de mübarek Ramazan ayının ilk habercisi olmasıdır.Regaip Kandili ile ilgili açıklama yapan İl Müftüsü İrfan Üstündağ, “Regaib herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek, elde edilmesi arzu edilen değerlere ulaşmak için çaba sarf etmek demektir. Dünyanın koşuşturmacası içerisinde insanoğlu maneviyata ait değerleri bazen unutabilmektedir. Bu mübarek gün ve geceler kendi özümüze döndüğümüz unuttuklarımızı hatırladığımız önemli zaman dilimleridir. Bu zaman dilimlerinde eksiklik ve noksanlıklar tespit edilerek Rağbetler, arzu ve istekler Allah’a ve onun yanındakilere yöneltilmeli, yanlış yerlere yöneltilmiş isteklerden de vaz geçilmelidir. İbadetlerle ilgili eksiklikler bu zaman dilimlerinde giderilmeli ve ömrün kalan kısmında devamlı hale getirilmelidir. Bu zaman dilimleri Allah’ın yasakladığı haramların terk edileceği ve bir daha dönülmemeye karar verileceği günlerdir. Bu mübarek iklim tövbe ve istiğfar günleridir. Kendimizle yüzleşme fırsatını kullanarak arınma imkanını değerlendireceğimiz günlerdir. Allah’ın rahmet ve merhametinin üzerimize bol bol aktığı günlerdir. Daha iyi ve güzel bir hayat için başlangıç günleridir. Birlik ve beraberliğimize ve kardeşliğimize yardımlaşma ve dayanışmamıza vesile kılacağımız günlerdir. Aramızda bulunması muhtemel ayrılık ve sevgisizliklerin ortadan kaldırılacağı günlerdir” dedi.