Veli Aksu’nun 26 Kasım 2026 tarihinde CİMER’e yaptığı başvuruda, üniversite kontenjanlarının mezunların istihdam durumu ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda yeniden planlanması gerektiğini vurguladığı, bu talebin Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili birimlerce değerlendirmeye alındığı öğrenildi.

YÖK’ten İstihdam Odaklı Kontenjan Kararı
Söz konusu sürecin ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yükseköğretimde yeni bir döneme girildiğini belirterek, üniversite kontenjanlarının artık istihdam verileri doğrultusunda belirleneceğini açıkladı.
Özvar, devlet üniversitelerinde uygulanan kontenjan düzenlemesinin 2026 yılı itibarıyla vakıf üniversitelerini de kapsayacağını ifade etti. Kontenjanları düşürülecek bölümler arasında tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, iletişim, psikoloji, mimarlık ve eğitim fakülteleri yer aldı.
Uzun Süreli ve Zorunlu Staj Uygulaması
Öğrencilerin mezuniyet sonrası iş hayatına daha güçlü hazırlanmasını hedeflediklerini belirten Özvar, en az bir yarıyıl sürecek zorunlu staj uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı. Yeni uygulamayla öğrencilerin eğitim sürecinde iş dünyasıyla daha fazla temas kurması amaçlanıyor.
Yükseköğretimde Büyük Ölçekli Sistem
Türkiye’de yükseköğretimin ulaştığı kapasiteye de değinen Özvar, ülkede 208 üniversite, 186 binin üzerinde öğretim elemanı ve 6 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi bulunduğunu ifade etti. Mevcut yapının, Çin ve Hindistan gibi ülkelerle karşılaştırılabilecek bir büyüklüğe ulaştığı belirtildi.
Özvar ayrıca, toplam 6 milyon 482 bin 197 öğrencinin yükseköğretimde eğitim gördüğünü, bunların 3 milyon 696 bin 554’ünün örgün, yaklaşık 2 milyon 785 bininin ise açık öğretimde olduğunu, örgün eğitimin toplam içindeki payının yüzde 57 olduğunu kaydetti.
“Eğitim, İstihdamla Bütünleşmeli”
Eğitim-istihdam uyumuna yıllardır dikkat çeken Veli Aksu’nun girişiminin, yükseköğretimde planlama anlayışının değişmesine katkı sunduğu değerlendirilirken; yapılan düzenlemelerin mezun işsizliğinin azaltılması ve eğitim kalitesinin artırılması açısından önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.






