Harput Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile esnafın kredilerinin altı ay boyunca ertelenmesi ile ilgili kararın resmi gazetede yayımlandığını söyledi.

KURNAZ: KARARI GEREĞİ BUNU YAYINLAMIŞ OLMUŞLARDIR

Başkan Kurnaz, “1 Ocak 2021 - 30 Haziran 2021 tarihleri arasındaki kredi taksitleri 6 aylığına faizli olarak ertelenmiştir. Bu ne demektir? Örneğin sizin ikinci ayda Şubat ayında kredi taksitiniz var. Bu kredi taksitinizi atıyorum 5 bin TL. Bu 5 bin TL’yi sekizinci ay yani sekizinci aydan itibaren kaç tane taksitiniz kalmış örnek 10 TL bu 5 bin TL 10 TL taksite faizli olarak taksim edilecektir. Yani buradaki amaç şu andaki pandemiden dolayı esnaflarımızın mağdur olmaması açısından esnaflarımıza Cumhurbaşkanımızın emirleri, kararı gereği bunu yayınlamış olmuşlardır” ifadelerini kullandı.

KURNAZ: FAİZSİZ OLARAK DAĞITTIĞIMIZ KREDİLERİN KREDİ TAKSİTLERİ ERTELENMEMİŞTİR

Başkan Turan Kurnaz, “Şimdi şöyle 1 Ocak 2021 tarihinden bu yana kredi alan arkadaşlarımızın kredi taksitleri ertelenmedi yani Ocak ayında kredi aldığınız örneğin o kredi taksiti ertelenmedi. 31.12.2020’den önceki taksitler ertelendi. Faizli olan taksitler ertelendi. Faizsiz krediler buna dahil değil. Faizsiz krediler neticede faizsiz olduğu için. Herhangi vatandaşın zaten kredi taksitleri özellikle faizli olarak ertelendi. Faizsiz olarak dağıttığımız kredilerin kredi taksitleri ertelenmemiştir” şeklinde konuştu.

KURNAZ: TAAHHÜTNAMEYİ ALDIKTAN SONRA BUNU BANKAYA İBRAZ EDİYORUZ

Başkan Kurnaz, “Biz zaten kredi taksitlerini ertelediğimiz esnaflarımızın özellikle kooperatifimize gelip taahhütname almak zorundayız. Bu taahhütnameye binaen orada açıklayıcı bir karar vardır. Bu kararda deniliyor ki diyelim 3 tane 5 tane çalışan sigortalı işçiniz var. Siz eğer bu işçileri işten çıkarırsanız siz bu şeyden yararlanamazsınız. Taahhütnameyi esnafımızdan özellikle alıyoruz. Taksitinin 6 ay ertelenmesi için o taahhütnameyi esnaftan alıyoruz. Biz Esnaf Kefalet olarak üyelerimizden taahhütnameyi aldıktan sonra bunu bankaya ibraz ediyoruz. Bankada bunun gereğini yapıyor. İnternet üzerinden yapılmıyor. Buradaki taahhütnameye ıslak imza atmaları gerekiyor. Bunu imzaladıktan sonra örneğin Şubat ayının içerisinde kaç tane taksiti var? 500 kişi ise biz telefon açıyoruz. Kredisini ertelemek esnaflarımız gelip buraya taahhütnameyi veriyor. Biz taahhütnameyi bankaya sunuyoruz. Ve bankada bunu erteliyor” dedi.