Dokuz günlük bayram tatilini fırsata çevirmek isteyen vatandaşlar memleketlerinin yada tatil beldelerinin yolunu tuttu.

Bayram tatilini sona ererken bu kez geri dönüş yolculuğu başlayacak. Uzmanlar da özellikle dönüş yolculuğuna başlayacak olan şoförleri uyarıyor.

SARAÇ: LASTİK VE FRENLER ÇOK ÖNEMLİ

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, “Bayram tatilinin uzun olması münasebetiyle birçok vatandaşımız bayramı kendi memleketlerinde geçirmek için memleketlerine geldiler. Biz kozmopolittik bir yerdeyiz. Yani birçok şehri bağlayan bir yerdeyiz. Ondan dolayı şehir trafiği ciddi anlamda ilimizde yoğun. Tabi sürücülerin bazı kurallara uyması gerekiyor. Çünkü yollar çıktı anlamda yoğun. Normalde son güne bırakmamaları gerekiyordu yolculuklarını. Ancak artık bu saatten sonra yapacak bir şey yok. Güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için mutlaka aracın teknik bakımlarını yaptırmaları gerekiyor. Teknik bakımlarını yaptırdıkları zaman en önemlisi fren güvenliği ve lastikler. Çünkü araçlar fizik kurallarına göre hareket eder. Ve fizik kurallarına göre dururlar. Yani aracın teknik özelliklerini yere aktaran en önemli unsur lastiklerdir. Ve kötü lastik her zaman kaza nedenidir. Lastiklerin mutlaka bakımlarını yaptırsınlar. Eğer diş kalınlığı 2 milimin altına düşmüşse mutlaka lastiklerini değiştirsinler. Özellikle uzun seyahat edecekleri için fren güvenliği çok çok önemli. Eğer balataları bitmeye yakınsa veya bitmişse kesinlikle fren bakımlarını yapıp balatalarını değiştirsinler” ifadelerini kullandı.

SARAÇ: GECE YOLA ÇIKILMAMALI

Şoförlerin uyması gerektiği kurallara da değinen Başkan Halil Saraç, “Uykusuz kesinlikle yola çıkmasınlar. Geceden kesinlikle yola çıkmalarını tavsiye etmiyoruz. Gündüz rahat bir şekilde yola çıkmaları gerekiyor. Gece yolculukları her zaman sorunlu ve sıkıntılıdır. Gündüz de uzun süre araç kullandıklarında göz kapaklarında çökmeler meydana gelir ve yorgunluklar meydana gelir. Yoruldukları zaman mutlaka aracı kenara çekip en az 15 dakika ile yarım saat arasında mutlaka mola vermelidirler ve mola verirken de yürüsünler” şeklinde konuştu.

SARAÇ: SÜT MAMULÜ ÜRÜNLER KESİNLİKLE TÜKETMESİNLER

Yolculukta tüketilen gıdalar da oldukça önemli. Başkan Saraç, “Yolculuğa çıkmadan önce veya yolculuk esnasında süt veya süt mamulü ürünler kesinlikle tüketmesinler. Yağlı yiyecekler yemekten kaçınsınlar. Çünkü bu tip yiyecekler yolda uykularını getirmesine neden olur. Yolda uyku geliyorsa, göz kapakları kapanıyorsa kesinlikle kafein içerikli içecekler içsinler. Kafein içerikli içecekler hem uykuyu kaçırır hem de biraz daha dinç ve dinamik olmasını sağlar” dedi.

SARAÇ: DİKKAT DAĞITICI ŞEYLERDEN UZAK DURSUNLAR

Emniyet kemeri ve diğer kurallara değinen Halil Saraç, “Yolculuk esnasında kesinlikle emniyet kemerini taksınlar ve mutlaka emniyet kemerini taktırsınlar. Sadece sürücüler için değil, yolcular içinde geçerlidir. Küçük çocukları emniyet kemeri tutmaz. Küçük çocukları mutlaka arka koltukta ve çocuk koltuğunda seyahat ettirtmeleri gerekiyor. Bu çok çok önemli. Arka camın önüne kesinlikle valiz veya arka camı arka camı kapatacak kesinlikle herhangi bir cisim koymasınlar. Görüşü kısıtlar o da çok ciddi bir sıkıntıdır. Araç kullanırken kesinlikle radyo, teyp, navigasyon gibi dikkat dağıtıcı şeylerden uzak dursunlar. Kesinlikle yola odaklansınlar. Eğer araçta ön yolcu kısmında hava yastığı var ise 1.40 santimden kısa boylular mutlaka arka koltukta ve emniyet kemerini takmış bir vaziyette yolculuk etmek durumundadır” diye konuştu.

SARAÇ: ÇOK DAHA DİKKATLİ ARAÇ KULLANSINLAR

Yol çalışmalarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Başkan Saraç, “Yaz olması itibariyle yolda asfalt döküm ve yol çalışmaları mutlaka vardır. Özellikle yol çalışmalarına, asfalt döküm veya stabilize yollara geldiklerinde kesinlikle hızlarını kessinler. Sollama yapmasınlar. Ve çok çok daha dikkatli araç kullansınlar” ifadelerine yer verdi.