Çağımızın en tehlikeli hastalığı, “Kanser”.

Sağlık Bakanlığı kanser hastalığında erken teşhis için kolları sıvadı, Kültürpark’a kanser tarama standı açtı.

“GENEL MERKEZİMİZ BİZİM PEMBE PRENSES DEDİĞİMİZ BU TIRI GÖNDERDİ”

Elazığ İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanı Doktor Abdulkadir Kantarcıoğlu, amaçlarını anlatarak “ Burada verdiğimiz hizmet kanser taramaları ile ilgili. Kanser artık dünyada ölüm nedenlerinin önde gelen hastalıklardan biri. Ancak erken teşhis edildiğinde veya nedene yönelik gidildiğinde önlene bilen erken teşhis edildiğinde, yaşam kalitesi tedavi ile artırılabilen bir hastalık. Bu amaç ile bütün Dünya’da ulusal tarama programları var. Bizim de Sağlık Bakanlığımızın ulusal tarama programı var. Bu kapsamda halk sağlığı genel merkezimiz bizim pembe prenses dediğimiz bu tırı gönderdi. Burada ki halkımıza tarama yapmak ve burada ki tarama sayısını artırmak amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.

“3 HASTALIK İLE İLGİLİ TARAMA YAPIYORUZ”

Kantarcıoğlu hangi tür kanser taramalarını yaptıklarını ve tarama sürecinin nasıl gerçekleştiğine değinerek “ Toplum tabanlı taramalar 3 kanser türünde yapılabiliyor. Bunlardan birincisi meme kanseri. Burada mamografi ile basit bir filim çekiyoruz. Bu filim ile teşhis ediyoruz. Bir tanesi rahim ağzı kanseri. Rahim ağzı kanserinde de HPP dediğimiz bir test var. Bu testi uyguluyoruz ve pozitif çıktığında yönlendiriyoruz. Birde bağırsak kanserleri burada da büyük abdestte gizli kan olmadığına bıkıyoruz. Ona göre hastayı yönlendiriyoruz. Burada yaptığımız taramalar bu 3 hastalık ile ilgili tarama yapıyoruz” diye kaydetti.

Kantarcıoğlu vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini, Elazığ’da tır dışında da tarama yapan sağlık merkezleri bulunduğunu ifade ederek “Biz halkımızdan bu konuya ilgi duymalarını istiyoruz. Daha çok ilgi bekliyoruz. Hakikaten sağlıkları için önemli bir şey. Bizim beklentimiz halkımızın bu konuya ilgi göstermesi. Bu tır dışında bizim sabit olarak tarama yapan iki merkezimiz var. Biri bizim eski Sarahatun hastanesi dediğimiz bu 4 yolda ki binamız da sağlıklı hayat merkezimiz var. Burada da nu tarama işini yapıyoruz. Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de bu taramalar yapılıyor. Halkımız hem tır için hem de sabit tarama merkezlerimize gidip taramalarını yapa biliyor” dedi.

Kanser tarama standı 14 Eylül Cuma günü Saat 23,00’a kadar  ücretsiz olarak Elazığlı vatandaşlara hizmet vermeye devam edecek. Sonrasında ise kanser taraması yapmak isteyen vatandaşlar Eğitim ve araştırma hastanesi ile Eski Sarıhatun Sağlıklı Hayat Merkezi’nde tarama yaptırabilecekler.