Harput Der gönül sohbetlerinde bu hafta Harput Kalesi’ndeki kazılar konuşuldu. Dernek başkanı Prof. Dr. Eyüp bağcı, kazı yapılan alanların turizme açılması gerektiğini söyledi.

Harput Der Gönül Sohbetlerinde bu hafta Harput Kalesi’ndeki kazılar konuşuldu.

BAĞCI: EN AZINDAN KAZISI TAMAMLNANA ALANLARIN TURİZME AÇILMASI GEREKİYOR

Sohbet programının başında konuşan Harput Der başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı, kalede kazısı tamamlanan alanların turizme açılması gerektiğini söyleyerek “ Biz Harput Der olarak Harput’un her köşesinde yapılan çalışmaları destekliyoruz, önemsiyoruz, ciddi anlamda dille getiriyoruz çünkü kaleyi gezmeye gelenler kapalı alanlara giremiyorlar ancak çevresini dolaşıp gidebiliyorlar İsmail hocamız anlatacak Harput kalesinde çok ciddi kalıntıların olduğunu biliyoruz, zindanların olduğunu biliyoruz bunların çok ilgi çekeceğini bunların turizm noktasında ciddi faydalar sağlayacağını biliyoruz dolayısıyla bizim yetkililerden ricamız bu işle uğraşan arkadaşlarımıza maddi ve manevi anlamda çok ciddi destek verilmesidir” diye konuştu.

Sohbet programının konuğu olan Harput Kazı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, kazı çalışmalarında gelinen son nokta ile ilgili bilgiler verdi.

AYTAÇ: HARPUT’UN DÜNYA TURİZMİNE AÇILMASI KONUSUNDA Kİ ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLMESİ GEREKİYOR

Özelikle birçok kazıların bitirilme Noktasına geldiğinin ve ligi koruma kurullarından geçtiğinin altını çizen Aytaç, “Çeşitli yerler hizmete açıldı en son ki süreçte tamamlanıp kültür varlıklarımızdan İki önemli yer,  Çahpur  Çeşmesi ve Dabakhane Mescidi geçen yıl bitirildi ve hizmete açıldı şimdi sonraki süreçte bu projelerin en kısa sürede tamamlanıp kültür varlıklarımıza halkımıza ve dünya turizmine açılması konusunda ki çalışmaların devam edilmesi gerekiyor. Özelikle geçici listeye bütün il camiasının yetkilileri ve bizlerin gayretiyle alındıktan sonra yapılan daha ciddi bir boyuta geldi dün Kültür Varlıkları Ve Müzeleri Genel Müdürlüğünde ki toplantımızda bu Harput’ta ki bu durumu tekrar gündeme getirdim hem kazılara olan destek hem projelere, özelliklede uygulamaya kaynak aktarılması noktasında kurumlarla bazı fikir alışverişleri yaptık” ifadelerini kaydetti.