En lezzetli kirazların yetiştiği Harput’ta Kiraz Hasat Festivali düzenlendi. Festivale katılan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, bir bahçedeki ilk kiraz hasatını kendi elleriyle topladı.

Elazığ’ın kadim mahallesi Harput’un taşı ayrı toprağı ayrı güzelken en doğal lezzetlere de ev sahipliği yapıyor.

Antik Kent Harput’un en doğal lezzetlerinden biri kiraz. Harput’un kirazının ön planda tutulması amacıyla Kiraz Hasatı Festivali düzenlendi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Harput Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolat, etkinliği düzenleyen Tarım İl Müdürü Turan Karahan ve ekibine teşekkür etti.

“Onlar sayesinde bu kirazı, hasadı alıyoruz”

Demirpolat, “Harput mahalle muhtarlığı adı altında ve bir çiftçi olarak sayın müdürümüzün böyle bir etkinliği oldu. Her zaman çiftçinin yanında. Ben sözü uzatmadan sözü sahibine veriyorum. Onlar sayesinde bu kirazı, hasadı alıyoruz” diye konuştu.

“Kaliteli kirazın potansiyeli artacak”

Tarım İl Müdürü Turan Karahan ise Elazığ’ın tarım alanı ve hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili bilgiler vererek kiraz üretimine değindi. Karahan, festival vesilesiyle yeni üreticilerin üretimle tanışacağının, Kaliteli kirazın potansiyelinin artacağını belirtti.

Karahan, “Kiraz hasat etkinliğinde Elazığ’ımız 6 bin 507 dekar civarında üretimini gerçekleştirdiğimiz ve son yıllarda modern kapama bahçeleri ile yeni bahçelerin bu potansiyele katılan sektör olması münasebetiyle sizlerin desteği ve talimatıyla böyle bir hasat etkinliği planladık. Bu vesile ile inşallah üreticilerimiz bu kiraz çeşitleri ile tanışarak iklimi ve coğrafi koşulları özellikle rakımın yüksek olduğu yerlerde çok kaliteli kirazın yetiştiği ilimizde inşallah bu potansiyeli sizlerin talimatları ve destekleri ile daha da ileriye taşıma noktasında ekip arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı ortaya koyacağız” dedi.     

“Kirazın en iyi yetiştiği toprakların olduğu bir yer”

“Harput ne kadar kültürün merkeziyse aynı oranda tarımın merkezi” ifadelerini kullanan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, üretimin gerçek manada gelişime dönmesini istiyorsak ileri ürün haline gelmesinin, marka ürün haline gelmesinin önemine değindi.

Yanılmaz, “İşte kirazın en iyi yetiştiği toprakların olduğu bir yer. Oksijenin en yüksek olduğu bir yer. Aynı zaman da havasıyla, teneffüsüyle birçok hastalıkların şifa bulduğu bir yer. Biz tarlalarımızda yetiştirdiğimiz ürünlerin, araçlarımızda yetiştirdiğimiz ürünlerin gerçek manada bir gelire dönüşmesin istiyorsak onu ileri ürün haline getirmemiz lazım. Ambalaj sektörü bu noktada önemlidir.  Hasadını yaptığımız ürünlerin ileri ürün haline, ambalajlanmış ürün haline, marka ürün haline gelmesi önemlidir" şeklinde konuştu.

“Elazığ olarak en büyük değerimiz insanımız” bu ifadeler Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’a ait. Kaldırım, Elazığ’ı çok iyi analiz ettiğini belirterek organik tarımın önemine değindi.

Kaldırım, “Kiraz, bölgemizde önemli bir ürün haline geliyor. Onun yanında Alabalıkta iç sularda birinciyiz. 17 bin 300 ton üretim yapılıyor. Çok iyi bir rakam. Bunun hepsi burada işleniyor. Ve büyük bir kısmı ihraç ediliyor. Madencilikte, mermercilikten sonra en önemli ihracatı. Bunu geliştirmemiz lazım. Tavukçuluk sektörü gelişiyor. Kümes hayvancılığı gelişiyor. Bunun yanında badem gibi öküzgözü üzümümüz var. Yerel bir değer. Tescili alınmış. Baskil’deydim. Ora da kayısı üretiminde önemli bir merkez. Ağın leblebisi bir marka. Biz bu ürünleri hem çeşitlendirip hem katma değerini artırmamız, biraz daha odaklı çalışmamız lazım. Organik tarım dünyada çok önemli. Aldığınız ürünü, ürettiğiniz ürünü çok daha fazla katma değerle ve daha yüksek bedelle satabiliyorsunuz. İhracat ürünü dünyada gelişmiş ülkelerde çok rağbet görüyor" ifadelerini kullandı.  

Biz kirazı dalından böyle kopardıktan sonra; Elazığ’a geldiği ilk an “Koşan vali olacağını ifade ederek “Çizmenizi, botunuzu arabanıza koyun. Sahada olacağız” diyen Vali Çetin Oktay Kaldırım bu söylemini gerçekleştiriyor ve kiraz toplamak için kolları sıvadı.

Bu haberin tüm telif hakları www.elazigsonhaber.com internet sitesine aittir. Paylaşım yapılırken kaynak belirtilmesi gerekmektedir!