Fırat Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi tarafından organize edilen “Organ Nakli ve Bağışı Farkındalık Sempozyumu” sona erdi.
Düzenlenen programda organ naklinin yalnızca tıbbî değil, aynı zamanda etik, hukuki ve dinî yönleriyle de ele alınması gerektiğine dikkat çekildi.
Gün boyu süren programda alanında uzman akademisyenler, hekimler ve sağlık çalışanları bir araya gelerek konuyu farklı perspektiflerden değerlendirdi.
Sempozyumda “Organ bağışında toplumsal duyarlılığın önemi”, “İlahiyat perspektifinden organ nakli”, “Etik ilkeler”, “Hukuki düzenlemeler”, “Beyin ölümü tespiti” ve “Donör bakım süreçleri” gibi başlıklarda sunumlar yapıldı.
Katılımcılar, organ bağışına yönelik önyargıların bilimsel ve dinî temelde doğru bilgilerle aşılabileceği görüşünde birleşti.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan, Türkiye’de organ bekleyen hasta sayısına dikkat çekerek farkındalık çalışmalarının önemini vurguladı.
Sempozyumda organ bağışının yalnızca bir tıbbî işlem değil, aynı zamanda vicdanî ve insanî bir sorumluluk olduğu vurgulandı.
Etkinliğe katılan sağlık personeli, öğrenciler ve vatandaşlar, organ bağışı bilincinin artırılması adına bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini belirterek organ bağışı başvuru süreçleri hakkında bilgilendirildi.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumlarda organ nakli ve bağışı, farklı disiplinlerden uzman isimler tarafından çok yönlü olarak ele alındı.
Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Esra Gülendam, organ nakli konusuna ilahiyatçı bakış açısıyla yaklaşarak organ bağışının dinî açıdan değerlendirmesini yaptı.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Gürok, organ bağışının bireylerde oluşturduğu duygusal etkiler, toplumsal önyargılar ve psikolojik destek ihtiyacı üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Hayırlıdağ ise organ naklinin etik boyutuna değinerek bu sürecin gönüllülük esasına dayanması gerektiğini ve etik ilkelerin toplumsal bilinçle desteklenmesinin önemini vurguladı.
Organ bağışının hukuki yönünü ele alan Avukat Mustafa Yentür, Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeleri anlatarak organ nakli sürecinde hem donörün hem de alıcının haklarının yasal çerçevede korunduğunu belirtti.
Sempozyumun tıbbî oturumunda, Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esef Bolat, “Beyin Ölümü Tespiti” konusuna değindi. Bolat, beyin ölümünün doğru ve zamanında tespit edilmesinin organ nakli sürecinin en kritik aşamasını oluşturduğunu ifade etti.
Aynı oturumda, Fırat Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi Hemşiresi Nigar Yiğit, beyin ölümü gerçekleşen olgularda hemşirelik bakımının önemini anlattı.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm Altuntaş, donör bakımının tıbbî süreçteki önemine dikkat çekti.







