Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Nizamettin Türkoğlu, borçların ertelenmesinin esnaf için bir çözüm olmadığını, depremde mağdur olan esnafın bir yıl borçlarını durdurulması gerektiğini söyledi.

TÜRKOĞLU: PEKİ 3 AY SONRA NE OLACAK?

Başkan Türkoğlu, “Devletimiz diyor ki; ‘elektrik, su, doğal gaz, v.s., banka borçları gibi şeyler’ ertelendi diyor. Tabi ki bu esnaf adına güzel şeyler. Peki 3 ay sonra ne olacak? Şimdi 300 TL gelen doğalgazı ödeyemeyen bir esnaf 3 ay sonra bu doğalgazın bin lira, elektriğin, suyun, bağ kurunu topladığınız zaman 6-7 bin TL’yi buluyor. Bu süreçte 300’ü veya 200’ü ödeyemeyen esnafımız yarın 5-6 milyarı nasıl ödeyecek? Bu konuda Elazığ’ımız gerçekten büyük bir felaket geçirmiştir. Devlet büyüklerimize gerçekten ricada bulunuyoruz. En azından bir yıl mağdur olan esnaflarımızın elektriği, suyu, bağ kuru durdurulsun. Veyahut bir yıl devlet ödesin. Devletimiz gerçekten güçlü. Bu esnaf şu anda çok mutlu seviniyor ama 3 ay sonra bu işler nasıl olacak? sıkıntıya girecek, ödeyemeyecek. Benim bildiğim sadece kendi meslek dalımdan konuşayım, 23 tane erkek ve bayan kuaförün dükkanları yıkıldı. Halen daha hiçbiri dükkan bulamıyor. Bunlara olan destekleri soruyorum evet müracaat etmişler. Bu destekler ne zaman ödenecek, nasıl ödenecek, kime ödenecek, hangi şartlarda ödenecek? KOSGEB’e müracaat diyorlar. Evet KOSGEB diyor ki hasar olanlara biz destek vereceğiz. Hasar raporu olanlara vereceğiz. Bakanlarda diyorlar ki bütün herkese vereceğiz. Şu anda Elazığ’ın bütün esnafı müracaat etmiş. Bu konuda alacaklar mı almayacaklar mı herkes bir şüphede herkes bir muallada. Bakanımızın Pazar günü açıklamasında, ‘Pazartesi günü Halk Bankasından herkes 50 bin TL krediye müracaat edebilir’ Bugün ben bizzat şahit oldum esnaf arkadaşlarım, esnaf kardeşlerim ile bir araya geldim. Diyor ki bankaya gittik, banka ‘bize böyle bir yazı gelmedi’ diyor. Banka kooperatiflere gönderiyor, kooperatifler bankaya gönderiyor. Bu işin aslını, gerçeğini bizde bilmiyoruz ve insanlara cevap veremiyoruz. Büyük bir ihtimalle 2 güne kadar açıklanacağını duyduk” ifadelerini kullandı.

TÜRKOĞLU: ESNAFLARIMIZ BİRAZ SABIRLI OLSUNLAR

Türkoğlu, “Elazığ’da gerçekten 1 yıl, 2 yıl bu esnaf çok sıkıntılar yaşayacaktır. Çünkü artık kendi meslek dalım olarak konuşayım içeriye müşteri girince acaba burası sağlam mı burada bir sıkıntı var mı, ben burada rahat tıraş olabilir miyim? korkusu aldı insanları da. Yani ben gerçekten burada devlet büyüklerimden ricada bulunuyorum; ne olursa olsun esnafların hepsine kredi verilmesini talep ediyorum. Elazığ esnafı eğer bakanlarımız, Cumhurbaşkanımız bir söz vermişler ise sözlerinde dururlar. Esnaf duyduğu an direk seni arıyor. Aynı dakika olacak işler değil. Bence sabırlı olsunlar. Büyük ihtimalle bu hafta içerisinde çözülür. Yani bu 50 bin TL evet doğru konuşulmuş. Bankalar diyor ki ‘bize herhangi bir yazı gelmedi’ Kooperatiflerde diyor ki bize de herhangi bir yazı gelmedi. Mutlaka gelen yazıyı kooperatiflerimiz veya bankalarımız mutlaka bizlere veyahut halka haberdar ederler. Bence biraz sabırlı olsunlar. Gerçekten ödeneceğine bende inanıyorum. Gerçekten 50 bin TL faizsiz para. Ödensin esnafta canlanır. Esnafta bir kendine gelir” şeklinde konuştu.