Dünyada her yıl bir buçuk milyona yakın insan hepatit B veya C hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor, Türkiye'de ise her 3 kişiden birinde Hepatit B virüsüne rastlanıyor.

YALÇINKAYA: TÜM DÜNYA NÜFUSUNDA DA 350 MİLYON KADAR HEPATİT B HASTASI BULUNMAKTA

Mediline Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Asena Serap Yalçınkaya, “Tüm dünyada ve ülkemizde artan hepatit B vakalarından dolayı 28 Temmuz’u Dünya Hepatit Farkındalık Günü olarak anmaktayız. Hepatit B karaciğer iltihaplanmasıyla seyreden bir hastalık. Bulaşıcı bir hastalık. Tüm dünyada ve ülkemizde son zamanlarda artış göstermekte. Ülkemizde tespit edilen 1 milyon vaka bulunmakta. Buna rağmen yüzde 30-40 oranında hastalar tespit edilememekte. Tüm dünya nüfusunda da 350 milyon kadar hepatit B hastası bulunmakta” ifadelerini kullandı.

YALÇINKAYA: KARACİĞER HASTALIKLARINA BAĞLI ÖLÜMLERİN BÜYÜK BİR SEBEBİNİ OLUŞTURMAKTA

Dr. Yalçınkaya, “Tüm dünyada karaciğer transplantasyonunun ve karaciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin büyük bir sebebini oluşturmakta. Bu anlamda da 28 Temmuz’u hepatit B Farkındalık Günü olarak anmaktayız. Karaciğer iltihaplanmasıyla seyreden bir hastalık. Tedavi edilmediği zaman, kronikleştiği zaman karaciğer sirozuna yol açmakta ve diğer organ hasarları yapmakta. Bu anlamda hepatit B’yi tanımak ve zamanında tedavi vermek önemli. Kimler hepatit B için risk altında? En önemlisi sağlık çalışanları, toplu yaşam alanlarında yaşayanlar, intrenevöz ilaç kullananlar, damardan ilaç kullananlar, ilaç bağımlıları. Bunun dışında birden fazla cinsel partneri olanlar hepatit B için risk faktörü altında. Bunun yanı sıra dokularla da bulaşmakta hepatit B. Kan nakli, doku nakli sırasında hepatit B insanlara bulaşabilmekte” şeklinde konuştu.