Elazığ’da kuvvetli yağış meydana geldi.

Meydana gelen yağışın ardından Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği Elazığ İl Temsilcisi Vedat Demirbağ açıklama yaptı.

“EKOLOJİK DENGEYE VERDİKLERİ ZARARIN BEDELİ AĞIR TAHRİBATLARA SEBEP OLMUŞTUR”

Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği Elazığ İl Temsilcisi Vedat Demirbağ, “20.06.2019 tarihinde İlimizde meydana gelen dolu ve yağmur yağışı çok şükür can kaybına neden olmamıştır. Ancak yaşanan felaket göstermiştir ki insanoğlunun tabiatın doğal dengesini bozacak şekilde doğal yüzey akış koridorlarını bozarak Ekolojik Dengeye verdikleri zararın bedeli ağır tahribatlara sebep olmuştur. Ekolojik yüzey akış koridorlarının dolgu ile doldurulması, bu alanlara yeni yaşam alanlarının açılması göstermiştir ki uzun yıllar göz önüne alındığında doğal akış güzergahlarının doldurulması yağış sonucu oluşan sel felaketlerine neden olmaktadır.

“SEL FELAKETLERİNİ YAŞAYINCA DAHA İYİ ANLIYORUZ”

İnsan doğada yaşayan tek canlı kendisiymiş gibi plan yapmaya kalkarsa netice kaçınılmaz oluyor. Yaşam alanları planlanırken eski insanların (mimar, mühendis, şehir plancısı olmadığı halde) neden düz arazi ve dere kenarlarını tercih etmediklerini ve neden tercihlerini yüksek tepelerden yana kullandıklarını sel felaketlerini yaşayınca daha iyi anlıyoruz. Yada yasam alanları planlanırken çevre dengesi göz önüne alınmalı ve oluşabilecek felaketlere tedbir amaçlı "yüzey akış tahliye kanalları" planlanarak uygulanmalıdır. Yıllar önce yapılan kanalların içine boru döşenerek üzerinin kapatılması yasanan sel felaketinin şiddetini arttırmıştır.

“İÇİN BİR AN ÖNCE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKMEKTEDİR”

Doğanın da kendi dinamikleri ile çevre dengesi üzerine etkilerini göz önüne almadan plan yapmak kısa süreli kârlı bir çözüm olabilir ancak uzun vadede büyük felaketlerin yaşanmasına sebep olur. Özetle, insan olarak yasam alanları ile ilgili plânlarımızı yaparken ekolojik dengeyi ve doğayı, insan dışındaki canlıları, ekolojik yaşam koridorları ve doğal olarak oluşmuş yüzey tahliye kanallarını göz önüne almayı ihmal etmemeliyiz. Bugün yaşanan felâket, daha büyük bedeller ödememek için bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.